13/05/2009 07:01

"Stela" u selekciji EXIT POINT

France, 2008, 103 min.
Režija: Sylvie Verheyde
Uloge: Léora Barbara, Mélissa Rodriguez, Laëtitia Guerard, Karole Rocher, Benjamin Biolay, Guillaume Depardieu, Johan Libereau, Jeannick Gravelines, Thierry Neuvic, Valérie Stroh, Anne Benoit, Christophe Bourseiller
Nagrade: najbolji scenario, Flanders International Film Festival, 2008; nominacije: Grand Prix, Flanders International Film Festival, 2008, César, César Award France, 2009.
Selekcija: EXIT POINT

Na festivalu Filma i medija Cinema City, a u oviru selekcije EXIT POINT, festivalska publika će moći da pogleda ostvarenje francuske rediteljke Silvi Verejd (Sylvie Verheyde), pod nazivom „Stela“ (Stella).

Radnja filma se odvija 1977. Film prikazuje jedanaestogodišnju devojčicu po imenu Stela, koja se upisuje na prestižnu školu u Parizu. Upis u školu predstavlja ulazak u nov i neobičan svet, daleko od onog koji dobro poznaje. Ona sa roditeljima i bratom živi u kafiću za radničku klasu, na periferiji Pariza. Škola za nju predstavlja životnu šansu. Međutim, postavlja se pitanje, hoće li Stela prepoznati svoju šansu i uspeti da je iskoristi?

Scenario za film "Stela" napisala je rediteljka Silvi Verejd (Sylvie Verheyde), sa kojim je 2006. godine osvojila nagradu Arlequin Prize, prestižno priznanje u kategoriji ’najbolji scenarista’.