27/01/2015 10:29

"Stela maris" je najbolji film 8. Kustendorfa

Zlatno jaje za najbolji film na ovogodišnjem Kustendorfu pripalo je francuskom filmu "Stela maris" mladog reditelja Ðakoma Abrucezea, a nagrada mu je uručena 26. januara na zatvaranju festivala .Dodeljujući priznanje član žirija, producent Aleks Garsija, rekao je da je film mladog reditelja pravo iznenađenje, ali i napomenuo da su svi učesnici u zvaničnoj konkurenciji festivala pobednici. "Svako od vas može biti ponosan i srećan zbog onog što radi i svako od vas je pobednik", rekao je Garsija.

Mladi Abruceze je kazao da je nagradu očekivao, te upitao može li sada da dobije srpski pasoš.Srebrno jaje pripalo je srpskom filmu "Torba" Marka Sopića, dok je bronzano jaje dobio film "Kitova dolina", islandskog reditelja Gudmundura Arnara Gudmundsona.

Specijalnu nagradu dobio je egipatski film "Poslednja inauguracija javnog toaleta na 375. kilometru" reditelja Omara el Zohairija, za koji je francuska producentkinja Klodi Osar rekla da pokazuje kako jedan mali detalj može izazvati pravu dramu.

Pored Klodi Osar i Aleksa Garsije, članica ovogodišnjeg žirija bila je direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil.

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju kameru dobila je Ana Marija Viznea za film "Ringišpil", a o toj nagradi odlučio je žiri u kojem su bili Goran Volarević i Ištvan Borbaš. Pre uručivanja nagrada, Emir Kusturica dodelio je posebno priznanje producentkinji Klodi Osar. Za priznanje "Drvo života" koje je primila, Osar je rekla da je to naznačajnija nagrada u njenom životu i da je veoma dirnuta, jer Kustendorf smatra izuzetnim festivalom, a Kusturicu velikim čovekom, stvaraocem i umetnikom. "Kod nas nema bilborda, reklama, ničega što bi podsećalo na komercijalnu stranu priče. Ovde slavimo film i muziku i zato nema mesta kao što je Kustendorf", kazao je Kusturica.

On je festival "zatvorio" pozivom autorima svih 17 filmova i članovima žirija na zajedničko slikanje. Svečanost dodele priznanja počela je nastupom Radeta Zdravkovića, zviždača iz Novog Sada, a svoj izbor igara iz vranjskog kraja izvelo je KUD Svetozar Marković iz Novog Sada.


Izvor: b92.net