17/09/2010 08:53

„Srpski film“ u domaćim bioskopima

Bioskopska publika biće u prilici da od 23. septembra pogleda kontroverzno i debitantsko ostvarenje „Srpski film“ reditelja Srđana Spasojevića u domaćim bioskopima "Tak", "Kolosej", "Roda" i "Ster". Film je premijerno prikazan u Srbiji ove godine na festivalu Cinema City, potom sledi niz promocija na internacionalnim i domaćim festivalima, kao i nagrada za najbolji debitantski film i nagrada publike na festivalu „Fantasija“ u Montrealu, projekcije na Motovunu... Usled cenzure film nije prikazan na londonskom Fright Festu.


Glavni junak “Srpskog filma” je Miloš, bivša porno zvezda. Vodi miran porodični život sa svojom suprugom Marijom i šestogodišnjim sinom Petrom. U tranzicionoj Srbiji, u burnim vremenima, pokušava da sastavi kraj sa krajem. Iznenadni poziv od bivše partnerke Lejle promeniće sve. Svesna Miloševih finansijskih poteškoća, Lejla upoznaje Miloša sa Vukmirom - sumnjivim, misterioznim, ludim, ali i politički moćnim producentom. Glavna uloga u Vukmirovom novom filmu obezbediće Milošu i njegovoj porodici finansijsku sigurnost do kraja života. Ugovor zahteva da Miloš ne bude informisan o sadržaju filma koji će snimati. Vukmir uvlači Miloša u niz neverovatnih, okrutnih i nasilnih situacija, rešen da snimi film kakav nikada nije viđen, koristeći ljude kao topovsko meso. U želji da pobegne iz filmskog pakla u koji je upao i da spasi život svoje porodice, Miloš će morati da žrtvuje sve što ima: svoj ponos, moral, razum, a možda i sopstveni život. U srpskom "srcu tame" gde život nema nikakvu vrednost, u borbi sa neprijateljem koji je neuporedivo jači i patološki bolestan, šanse za preživljavanje su neverovatno male.


Glumačku ekipu filma, koji sadrži izuzetno brutalne i eksplicitne scene i stoga nije preporučljiv mlađima kao i osobama osetljivim na takve sadržaje, čine poznata imena: Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Jelena Gavrilović, Katarina Žutić, Slobodan Beštić, Ana Sakić, Lena Bogdanović i Lidija Pletl. Muziku za “Srpski film” radio je domaći hip-hop izvođač Sky Wikluh.