19/05/2008 10:02

Sretno dijete u selekciji Planet Rock

Hrvatska, 2003, 97 min
Režija
: Igor Mirković
Uloge: Igor Mirković, Renato Metessi, Davorin Bogović, Vladimir Divljan, Srđan - Gile Gojković, Jasenko Houra, Mirko Ilić, Boris Leiner, Goran Pavelić, Darko Rundek, Srđan Šaper, Jura Stublić
Selekcija: Planet Rock

Film-dokumentarac Sretno dijete hrvatskog reditelja Igora Mirkovića, o muzičkom periodu sedamdesetih i ranih osamdestih godina na terotorijama bivše Jugoslavije, biće predstavljen u okviru programa Planet Rock selekcije.
Nastao je kao autobiografski i biografski pregled najznačajnijih muzičkih umetnika tog vremena, koji su stvarali u originalnim žanrovima jugoslovenskog new wave-a i punk-a.

Film prikazuje eksluzivne intervjue i snimke nekih od najznačajnijih predstavnika jugoslovneskog rok zvuka poput Azre, Filma i Haustora, beležeći atmosferu rediteljevog rodnog grada, Zagreba. Potom, prikazani su članovi bendova Električni orgazam i Idoli, koje autor filma posećuje u Beogradu. Do trećeg centar kulture i muzike bivše Jugoslavije, Ljubljane, autor dolazi preko posete slovenačkim Pankrtima i Buldožeru. Uz materijal koji je snimljen na teritoriji bivše Jugoslavije, film sadrži i interesantne intervjue sa umetnicima koji trenutno žive u inostranstvu.

Igor Mirković je rođen u Zagrebu 1965. Pored rediteljskog posla, Mirković je glumac, scenarista i producent. Direktor je filmskog festivala u Motovunu. Kao reditelj radio je na tri filma Orbanici Unplugged (1998), Novo, novo vrijeme (2001) i Sretno dijete (2003). Film Sretno dijete je dobio naziv po pesmi sa prvog albuma benda Prljavo Kazalište.