24/05/2010 10:54

"Srce je mudrih u kući žalosti" na festivalu Cinema City

Film “Srce je mudrih u kući žalosti” baziran je na dve starozavetne priče o Jakovu i Joni. Glavni junak filma, Jakov, mladić u kasnim dvadesetim godinama, suočen je sa egzistencijalnim problemima. Činjenica da je Jakov skrajnut na društvenu i duhovnu marginu kod njega stvara potrebu za svojevrsnom misijom i on pokušava da na krajnje bizaran način osmisli svoj život tako što istrajava u fiks ideji, da čovek koji je pokušao da mu proda bibliju, predstavlja Anđela i pokušava da od njega dobije blagoslov. Dok radi na svojoj “misiji” Jakov postepeno otkriva i jedan drugi svet u kojem se ostvaruje. Taj svet je, paradoksalno, gradska nekropola.

Debitantski dugometražni film reditelja Marina Maleševića “Srce je mudrih u kući žalosti” biće prikazan na festivalu Cinema City, u okviru takmičarske selekcije Nacionalna klasa.

Pozorišni i filmski reditelj Malešević rođen je 1975. u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Vlatka Gilića. 2001. godine sa grupom prijatelja reosnovao je Kino Klub Novi Sad. I jedan je od pokretača i organizatora festivala „Filmski Front“, festivala malih i nezavisnih filmskih produkcija. Režira i u pozorištu. Radio je i kao montažer i saradnik na nekoliko filmova Želimira Žilnika.