05/06/2010 08:42

Specijalna projekcija filma "Rođene ubice"

Prvi dana filmskog programa, u čast gošće festivala, čuvene glumice i pevačice, Džulijet Luis, posetioci će moći da pogledaju film „Rođene ubice“, jedan od najpoznatijih filmova čuvenog američkog reditelja Olivera Stouna. Glavnu ulogu pored Vudi Harlesona glumi gošća festivala Džulijet Luis, a pored odličnog glumačkog para u filmu se pojavljuju slavna holivudska imena poput Toma Sajzmora, Roberta Dauni Džuniora i mnogih drugih. Na scenariju za film radili su Kventin Tarantino, Dejvid Veloz, Ričard Rutovski i reditelj. Poznat po svom ekstremnom sadržaju, film je po „Enterteinment Vikliju“ zauzeo osmu poziciju na top listi najkontroverznijih filmova svih vremena.

Ukoliko okolnosti budu dozvoljavale, pre početka filma, koji će biti prikazan u bioskopu na otvorenom u Dunavskom parku, čuvena glumica je izrazila želju da se pokloni posetiocima festivala gde će prisutni moći da pozdrave ovu svetski značajnu umetnicu. Neposredno potom sledi projekcija filma sa početkom u 21:15h.

“Rođene ubice“ predstavljaju kritiku društva zavedenog slavom, opsednutog kriminalom i usmerenog prema medijima koji imaju nekontrolisanu moć. Glavni junaci su dve žrtve traumatičnog detinjstva. Postaju ljubavnici i serijske ubice, a zahvaljujući masovnim medijima neodgovorno dobijaju ogroman publicitet i postaju legendarne zvezde iz naroda. Putujući kroz Novi Meksiko, Miki i Malori se zaustavljaju s vremena na vreme čineći masovne pokolje, i to ne zbog novca ili osvete, već iz čistog „zezanja“... Na svakom mestu zločina ostavljaju po jednog živog svedoka njihove psihodelične priče. Poput modernih Boni i Klajd, na neobjašnjiv način Miki i Malori postaju narodni heroji.

Za ulogu u ovom filmu Džulijet Luis je osvojila nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji u kategoriji „najbolja glumica“, dok je posebno priznanje žirija otišlo u ruke reditelju filma, Oliveru Stounu. „Rođene ubice“ je filmsko ostvarenje koje je diglo prašinu, o kome se priča i koji je prepričavan, koji ne prestaje da šokira, i nakon svakog prikazivanja tera da se zapitamo o ljudskoj prirodi i mogućim posledicama medijskih mahinacija...