27/06/2015 13:41

Sjajni Baseline obećava dobru i kvalitetnu plesnu zabavu 3. jula na festivalu Cinema City

Planet Rock Music Stage

Baseline se okupio pre više od deset godina sa idejom da prezentuje publici u Novom Sadu drum&bass zvuk. Šta vas je navelo na takav korak? Da li sada, deset godina kasnije, možete reći da ste uspeli u vašoj nameri?

Baseline se okupio spontano. Povezala nas je ljubav prema muzici i underground kulturi. Četiri DJa, M-Tech. Double B, Lemon i Cell D su se upoznali u DJ shopu kupujući ploče. Zbližio nas je drum&bass zvuk. Okupljali smo se da zajedno preslušavamo nove ploče, razmenjujemo iskustva i vremenom stvorili kolektiv u nameri da prezentujemo ono što volimo i što nas ispunjava. A to je to vreme bio drum&bass, zvuk popularan u krugu naših prijatelja. Periodično su se dešavale žurke tog tipa, ali mi smo želeli da u kontinuitetu slušamo i zabavljamo se uz muziku koja nas ispunjava i čini srećnima. Pored DJ ekipe, kolektivu su se pridružili, Andrija - dizajner i fotograf, koji je stvorio vizualni identitet i Šef - iskusni klaber i poznavalac elektronske muzike, konsultant i promoter. Na žurkama su nam se priključili MC Shpira i MC Rasheed. Za veoma kratko vreme, od skromnog Viribusa za 50 ljudi, uspeli smo da proširimo krug prijatelja dobrog zvuka na 300 stalnih posetilaca naših zabava u katakombama tvrđave i klubovima, do 1000 rejvera na velikim događajima koji su se dešavali u KC Gradilište. Usledili su festivali i muzički spektakli za par hiljada ljudi. Međutim, uvek smo se vodili kvalitetom tj. da publici predstavimo dobru muziku, zanimljive i kreativne izvođače sa globalne scene, iz regiona i zemlje. Mislimo da smo uspeli u svojoj nameri. Opstali smo kao kolektiv, organizovali zabave u kontinuitetu i na neki način formirali muzički ukus mnogim generacijama novosadskih klabera.

Vremenom od drum&bassa prelazite na druge muzičke žanrove? Kako publika prihvata promenu?

Uvek smo bili spremni na inovacije, možda ponekad u prvi mah ne shvaćeni ali kasnije prihvaćeni i podržani u promociji nove elektronske muzike. Dobro je kada bezkompromisno gurate stvar u koju verujete i dobijete nove sledbenike ali zadržite i one istinske ljubitelje undergound kulture koje vidite na skoro svakoj zabavi u prethodnih deset godina.

Na ovogodišnjem Cinema City festivalu, DJ Flip & Rasheed predstavljaju Baseline Open Air zabavom pod nazivom Future Sound Of Danube. Šta tačno predstavlja FSOD i šta je to što publika festivala može da očekuje?

Future Sound Of Danube je nastao prošlog leta kao koncept Open Air zabave bez žanrovskog ograničenja, inspirisan atmosferom prirode i urbane kulture. Cilj je da se okupe i predstave umetnici podunavske regije i u nekom narednom periodu implementuju u zajednički projekat koji bi sadžao sve umetničke forme, od savremene klasike do nove elektronske muzike. FSOD je muzika dobrog raspoloženja prilagođena vremenu i prostoru. Na Cinema City festivalu, nakon sjajnih filmskih projekcija, očekujte dobru i kvalitetnu plesnu zabavu koju će vam svojim muzičkim izborom prirediti dva sjajna DJa, Flip iz Beograda i Rasheed iz Novog Sada.

Nastupaćete na Planet Rock Music Stage-u, na kom se pre koncerata održavaju projekcije muzičkih filmova ... Da li ste razmišljalida u budućnosti snimite film o svom radu i putu do uspeha, ili biste voleli da vam to neko ponudi i da se film o Baseline-u nađe na filmskom platnu Cinema City festivala?

Nikada nismo bili opsednuti sobom i promovisali samo svoju muziku i svoj rad, već sarađivali sa svim relevantnim pojedincima i organizacijama u gradu. Uvek smo radili dobre stvari u interesu Novog Sada i naših sugrađana. Zato očekujemo da će neko snimiti film o klupskom životu grada koji volimo, o elektronskoj sceni koja u njemu postoji već četvrt veka. Biće nam čast da budemo deo te priče, pružiti logistiku i podršku za projekat koji bi predstavio i obuhvatio sve te ljude koji decenijama čine novosadsku kulturnu alternativu, koja ne dopire u šire krugove a svojim kvalitetom zaslužuje mnogo više.

Na pravom mestu u pravo vreme je slogan ovogodišnjeg festivala. Da li je ovo pravo vreme za Baseline?

Uvek smo bili na pravom mestu u pravo vreme i imali super saradnju sa Cinema City festivalom. Zahvalni smo vam na poverenju koje ste nam dali i na ovogodišnjem festivalu. Pravi je momenat da predstavimo naš novi projekat Future Sound Of Danube, koji nakon deset godina rada Baseline kolektiva, predstavlja novu energiju i novi početak. Drago nam je što smo deo tima koji kulturno oživljava Kinesku četvrt. Vidimo se u petak 3. jula na FSOD zabavi, da zajedno uživamo u sjajnoj atmosferi i novoj muzici koja je sinonim za Baseline. Dobrodošli!