21/05/2008 10:30

Shahida: Brides of Allah u Exit Point selekciji

Izrael, 2008, 76 min
Režija: Natalie Assouline
Nagrade: FIPRESCI prize, Berlin International Film Festival, 2008.
Selekcija: Exit Point

Debitantski dokumentarni film izraelske rediteljke Natalie Assouline pod nazivom Shahida: Brides of Allah biće prikazan u glavnoj takmičarskoj selekciji Exit Point. Film je na ovogodišnjem festivalu u Berlinu osvojio prestižnu FIPRESCI nagradu.

Shahida: Brides of Allah
je hronika o izraelskim ženama koje su učestvovale u terorističkim napadima, te stoga služe kaznu u zatvoru. Na samom početku filma, jaka ženska strana, potreba da budu lepe, i da se ulepšavaju, stoji u izrazitom kontrastu prema okolnostima u kojima se tri žene nalaze iza zidova zatvora „Sharon“. Film je sniman preko dve godine, sa ciljem da se otkrije glavna motivacija krivičnih postupaka ovih žena.

Kahira ima 30 godina i majka je četvoro dece. Osuđena je na tri doživotne kazne. Rođena je u Palestini, Jenin. Odrasla je u sirotištu u Jerusalimu. Sa petnaest godina stupila je u brak. Vozila je bombaša samoubicu koji je izvršio napad u centru Jerusalima u kojem je poginulo troje ljudi, a osamdeset je povređeno.

Waffa ima 22 godine. Na njen devetnaesti rođendan, dok je spremala tortu, plinska boca je eksplodirala. Završila je u bolnici sa opekotinama po celom telu. Kaže je njen „dečiji san“ bila želja da postane bombaš samoubica. U toj ulozi došla je u bolnicu gde je nekada bila lečena. Međutim, njena namera je bila razotkrivena. Završila je u zatvoru, osuđena na 12 godina.

Samar ima 25 godina. Osuđena je na 3 godine zatvora. Kada je bila mlađa, krenula je u školu za medicinsku sestru, međutim kada je stupila u brak, muž joj je zabranio da dovrši školovanje. Uhapšena je kada je počela da uči kako da pravi bombe. Ova mlada i duboko religiozna žena, bila je trudna za vreme snimanja filma. Rediteljku filma Natalie Assouline je zamolila da bude sa njom tokom porođaja. Novorođenče dečak živi sa majkom u zatvoru.

Assouline iznosi neverovatne priče ove tri žene, njihove ideje i uverenja, ali ne posmatra ih kao grupu koja je imala zajednički cilj, već svaku predstavlja pojedinačno, kroz njena najintimnija razmišljanja, konfliktne emocije, frustracije i radnje, pokušavajući da razotkrije razloge ovih neobičnih ljudkih psihologija.

Natalie Assouline je talentovana mlada rediteljka. Rođena je u Izraelu, 1972. Godine. Njen film Final Goodbye, kratki dokumentarac o neuspeloj ljubavnoj vezi, izabran za IDFA 2002, Silver Wolf Competition, osvojio je prvu nagradu na filmskom festivalu dokumentarnog filma Docaviv, 2002. godine. Film Brides of Allah je autorkin prvi dugometražni dokumentarni film.