23/05/2009 20:42

Selekcija Godzila filmova

Na festivalu Filma i medija Cinema City, a putem projekcija  kultnih filmova o čudovištu Godzila, bićete u jedinstvenoj prilici da se  vratite u filmsku prošlost horror žanra. Ovo legendarno filmsko biće ostavilo je bitan trag u istoriji svetske kinematografije, i postalo jednim od prepoznatljivih simbola japanske popularne kulture.

Čudovište Godzila je, od strane kritike, tumačeno kao filmska metafora Amerike, i kao alegorija oružanih nuklearnih sila, a njegovo poreklo leži u strahu japanskog naroda, prouzrokovanom nuklearnim napadima na Hirošimu i Nagasaki.

Razvojem serijala o Godzili menjao se i sam lik, odnosno karakterni profil čudovišta, evoluirajući od destruktivno-negativnog do junaka-heroja, što ćemo posvedočiti i kroz filmove Horror G-Movies selekcije festivala Cinema City. 
Prvi film o Godzili pojavio se 1954. Ovaj neobični junak ”zaigrao” je u još 28 filmskih ostvarenja, postao junakom stripova, video-igrica i romana.

Na festivalu Cinema City, u okviru selekcije GODZILLA, biće prikazano ukupno pet filmova odličnih japanskih autora, koji su inspiraciju za stvaranje našli upravo u ovom neobičnom, izmišljenom horor-junaku.