16/06/2011 12:48

Selekcija Fokus: Austrija na festivalu Cinema City

Fokus: Austrija

Cinema City festival je ove godine otvorio dodatan programski prostor za afirmaciju mladih filmskih autora. Kroz nekoliko temtskih selekcija, publika festivala imaće priliku da se upozna sa radom novih stvaralaca na filmskoj sceni. U okviru selekcije Fokus: Austrija, koju podržava Austrijska razvojna saradnja, Cinema City će prikazati odlična ostvarenja mladih filmskih autora iz Austrije, koja su sa velikim uspehom predstavljena na značajnim svetskim festivalima.

Triler Benjamina Hajsenberga, "Pljačkaš", nominovan za Zlatnog medveda i nedavno nagrađen priznanjem Best Newcommmer na dodeli Bavarskih filmskih nagrada, baziran je na romanu Martina Princa. Ova neverovatna istinita priča govori o spektakularnim krivičnim vratolomijama zloglasnog austrijskog Pamp-gan Ronija, kriminalca koji je istovremeno uspešni maratonac i serijski pljačkaš banaka!

Drama "Amerika iznutra" Barbare Eder predstavlja nam portret šest sasvim različitih srednjoškolaca koji žive u malom pograničnom gradu u Teksasu, ali ipak imaju puno toga zajedničkog. Svi sanjaju o baštama opasanim belim ogradama i luksuznim automobilima, međutim, svaki put kada izađu iz škole, stvarnost ih pogodi poput neizlečive bolesti.

Komedija "Slučajna otmica gospođe Elfride Ot" u režiji Andreasa Pročaska donosi priču o Horstu, koji mora da prikrije smrt svoje bake, čiju penziju prima. On “pozajmljuje” staru gospođu iz bolnice u blizini, ne prepoznajući da je kidnapovao glumicu Elfride Ot. Ovo ostvarenje je višestruko nagrađeno na dodeli Austrijskih filmskih nagrada ove godine.

Uzbudljivi triler Robert-Adriana Peja, "Kamera smrti", adaptacija je horor šoka Tomasa Glavinica. Ova savršeno izbalansirana psihodrama, horor elemente iz romana unosi u emocionalni okvir četiri glavna junaka, koji počinju da sumnjaju da je jedan od njih zločinac. Glavna glumica filma "Kamera smrti" Dorka Grilus biće gošća Cinema City festivala. Publika će imati priliku da se sa njom susretne nakon projekcije.

Selekcija Fokus: Austrija nastala je u saradnji Cinema City festivala i Austrijske razvojne saradnje. Ovo je druga godina da Austrijska razvojna saradnja kroz projekat Strateško parterstvo u podršci Programu privrednog razvoja AP Vojvodine podržava festival Cinema City. Prošle godine, u cilju upoznavanja domaće publike sa austrijskom kulturom i kinematografijom prikazana je selekcija Tribute: Austrian Cinema u okviru koje su se našla neka od najznačajnijih ostvarenja čuvenih austrijskih reditelja.

Filmovi selekcije Fokus: Austrija će biti prikazivani u Sali 2 Arena Cineplexa, a ulaz na projekcije je slobodan.