13/05/2010 11:03

Selekcija Democracy predstavlja "Pet osnovnih tačaka"

Pet osnovnih tačaka“ prikazuje priču o stanovnicima meksičkog sela Tres Valles, koje se nalazi regionu Verakruz. Generacijama unazad ovi ljudi su živeli na svojoj zemlji, radeći kao farmeri i zanatlije. Uzgajajući pirinač, ananas i šećernu trsku mogli su da zarade dovoljno za ugodan život. Nažalost sve se promenilo zbog fenomena globalizacije, a posledica je znatan pad cene robe. Mnoge porodice više ne mogu da prežive od svojih plata.

Siromaštvo je opustošilo celu dolinu, i celo područje nema više izgleda za bolju budućnost. Porodice se razdvajaju, odlaze u Ameriku, legalno i ilegalno, u potrazi za poslom. Većina njih se smestila u Kanzas gde pokušavaju da izgrade svoje selo po ugledu na Tres Valles, gde će ponovo moći da slave svoje meksičko poreklo, i da bar malo ublaže nostalgiju za svojim porodičnim ognjištima...

"Film austrijskog dokumentariste Fridolina Šeneviza, snimljen je u Meksiku kao svedočanstvo žudnje za ostvarenjem „američkog sna”. Malena seoska zajednica nadomak granice sa SAD, sa svega nekoliko dolara prihoda, ipak sanja bezbrižan život u svojoj zemlji, prolazeći kroz naizgled beskrajnu spiralu nade i razočarenja, krećući se napred-nazad, uglavnom ilegalno i nezakonito, između dve zemlje i dve kulture. Film tematizuje fenomen ljudske migracije, ali i na veoma zanimljiv način ilustruje svu složenost odnosa susednih zemalja..." navodi selektorka ovog programa, Dubravka Lakić.