03/06/2012 12:53

Savršen spoj fikcije i stvarnosti: "Poslednja proba za Utopiju"

Poslednja proba za Utopiju”, novi film Andrésa Duquea, premijerno prikazan na internacionalnom filmskom festival u Roterdamu 2012. godine, prati autora eksperimentalnih dokumentaraca na njegovom putovanju kroz Mozambik, u potrazi za starim filmskim materijalima snimljenim na ovom području. Međutim, reditelja pogađaju pogađaju tužne vesti. Saznavši da mu je otac teško bolestan, Andrés oseća potrebu da se vrati u Venecuelu, zemlju odakle je i potekao, kako bi proveo što više vremena sa svojim ocem.


Kao i u svom prethodnom filmu „Color perro que huye“, autor nastavlja da razvija intimnu liniju rada koja je u isto vreme autobiografska i sanovita. Tokom svog trajanja film polako prerasta u intimni kolaž, gde umetnik u svojim osećanjima nalazi mesto i politički obojenim slikama koje je našao u Mozambiku.

"Poslednja proba za Utopiju", ostvarenje koje će biti prikazano u selekciji Educons Hungry Days, neobičan je eksperimentalni putopis ispunjen političkim stavovima, snovima, snažnim osećanjima i životnim istinama...