31/05/2008 15:25

Samurai Rebellion u Peđinoj kolekciji

Japan, 1967, 128 min
Režija: Masaki Kobayashi
Uloge: Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Tatsuo Matsumura, Takeshu Kato, Yoko Tsukasa Nagrade: Nagrada FIPRESCI na festivalu u Veneciji 1967.
Selekcija: Peđina filmska kolekcija

Najzastupljenija tema japanske kinematografije, starovremenske borbe za vlast, zastupljena je i u drami Masakija Kobajašija, originalnog naziva Joi-uchu: Hairyo tsuma shimatsu, nastaloj prema motivima romana Jašuhika Takigučija. Radnja se dešava u 18. veku, u takozvanom edo periodu istorije dalekoistočne ostrvske zemlje, a najpopularniji japanski glumac svih vremena Toširo Mifune i u ovom filmu igra glavnu ulogu. Sama filmska akcija ovde je podređena komplikovanim porodičnim odnosima na dvoru, koji ponekad deluju čak i bizarno, gotovo kao u današnjim TV sapunicama. Umetnički dojam u ovom delu, međutim, daleko je privlačniji.

Mifune igra samuraja Sasaharu, velikodostojnika na dvoru lorda Macudaire, koji ima ljubavnicu Iči. Lepa žena je, međutim, proterana iz lordove blizine kada ga je fizički napala jer je saznala da se na dvoru pojavila i druga konkubina. Sasaharin sin Jogori dobija naređenje da oženi Iči, inače i majku jednog kraljevskog deteta, što mladića čini veoma nesrećnim, sve dok ne shvati da mu brak ustvari i neće tako teško padati, s obzirom da sa nevestom ipak čini veoma dobar i srećan par. Nekoliko godina kasnije, lordu Macudairi umire sin, pa on izdaje naređenje da mu se vrate Iči i ćerka kao jedino preostalo dete, ali ljubav sada čini ozbiljnu prepreku ispunjenju takvog dekreta. I Sasahara se protivi takvoj surovosti, pa savetuje mlade da joj se suprotstave. Na taj način, briljantna opservacija ostataka srednjovekovnog feudalnog društvenog uređenjau Japanu dostiže kulminaciju.

Najpoznatiji Japanac u svetu i u ovoj roli briljira, a poseban ukras filma je predivna akustična muzika, koju je specijalno za ovo delo napisao Toru Takemicu, a izvode je muzičari na tradicionalnim instrumentima šakuhačiju, bivi i taiku. Oduševljenje filmske kritike i publike širom sveta potvrdio je i novinarski žiri filmskog festivala u Veneciji, koji je te 1967. svoju glavnu nagradu dodelio upravo Kobajašijevom ostvarenju.