21/05/2008 10:00

Rediteljka Natali Asulin na festivalu Cinema City

info

Izraelska rediteljka Natali Asulin (Natalie Assouline) biće gost Cinema City festivala koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu.

U okviru selekcije Exit Point, ona će predstaviti svoj dokumentarni film Šahida: Alahovе nevestе (Shahida: Brides of Allah) koji je u konkurenciji za glavnu nagradu festivala, „Ibis”.

Film prikazuje živote palestinskih žena tokom izdržavanja zatvorske kazne zbog učešća u terorističkim napadima u Izraelu. Rediteljka je dve godine posećivala izraelski zatvor Šaron, intervjuisala zatvorenice i snimila njihov svakodnevni život u zatočeništvu.

Tragajući za motivima njihovih akcija, film razotkriva intimne portrete žena samoubica. Šokantne, duboke i ponekad smešne ispovesti, otvaraju nepoznati svet koji balansira izmedju dobra i zla. Kahira, majka petoro dece, dobila je tri doživotne robije jer je pomogla bombašu samoubici da dospe u srce Jerusalima gde je ubio troje ljudi. Vafa opisuje kako je želela da digne u vazduh bolnicu gde su je lečili zbog ozbiljnih opekotina, iako su izraelski lekari bili dobri prema njoj, dok druga miluje svog sina po kosi govoreći da je želela da uništi izraelsko obdanište.

„Mogu da shvatim da su žrtve mnogih stvari - društva, zanimanja, života, ali su one prestale da budu žrtve kad su preduzele akciju, kad su nekome oduzele život“, kaže Natali Asulin, ostavljajući svakom gledaocu da se izbori sa osećanjima fascinacije, sažaljenja i zgroženosti koje njihove sudbine izazivaju.

Debitantski film izraelske rediteljke premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, gde je osvoijo nagradu kritike za najbolji film u okviru programa Forum.