06/03/2019 06:54

Reakcije na savremeni cirkus u jugozapadnoj Srbiji

Tokom putovanja po jugozapadnoj Srbiji, gde smo izveli predstavu savremenog cirkusa "Ja umem da govorim" pred đacima pet srednjih škola iz Sjenice, Nove Varoši, Priboja, Tutina i Novog Pazara, pažljivo smo posmatrali lica i utiske tih učenika.

Kad su čuli savremeni cirkus, nisu bili sigurni šta da očekuju. Obično kada zamišljamo cirkus ideja je da životinje i klovnovi izvode razne trikove, a upravo je to ono što razlikuje savremeni cirkus od onog tradicionalnog.


Zato su mnogi bili iznenađeni kad su videli cirkuske veštine koje učesnici projekta "Cirkus gradi poverenje" izvode sa svilom, obručima i drugim rekvizitima, ali i scenski i plesni pokret. Uz to, očekivali su samo akrobacije, a ne i priču o prevenciji nasilja, predrasudama, interkulturalizmu i različitostima.

Nakon svakog izvođenja razgovarali smo sa njima o tome šta su videli i učenici su popunjavali ankete o predstavi. Na osnovu skoro 300 popunjenih anketa (a više od 1.000 učenika gledalo je predstavu) saznali smo da im se vrlo svidela predstava!

Njih 95 odsto napisalo je da im se sviđa predstava, 83 odsto učenika zanimaju teme predstave, a 91 odsto učenika napisalo je da im se dopada način na koji su performeri predstavili problem nasilja. Oko 80 odsto učenika razumelo je kad su performeri tolerantni jedni prema drugima i kada imaju problema u svojim odnosima. Više od 70 odsto učenika želi da nauči neku od cirkuskih veština, što su i učinili nakon izvođenja predstave! Nekad smo ostajali i do dva sata nakon predstave kako bismo im pokazali i uvežbali različite veštine sa rekvizitima iz predstave "Ja umem da govorim"!

Pitali smo učenike i koji je aspekt ostavio najveći utisak na njih, a odgovori su bili vrlo zanimljivi – cirkuske veštine na svili i sa obručima, ali i različiti delovi priče, kada performeri ne žele da pomognu jedni drugima, kada im rekviziti daju različite sposobnosti, kada su svi radili zajedno kao grupa, kada su počeli da shvataju da su važni jedni drugima ili kada negiraju da se nasilje dešava...


Takvi su nam odgovori dali motivaciju da nastavimo dalje, tako da je vreme za Cirkus 3.0! Uskoro putujemo dalje sa našom predstavom "Ja umem da govorim"!