21/03/2011 09:21

Prvi selektor Up to 10.000 bucks: Sabolč Tolnai

Intervju

Bili ste prvi selektor takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks, i praktično ste postavili standarde u izboru filma. Kojim ste se kriterijumima vodili prilikom odabira filmova tada debitantske selekcije?

U režijskoj praksi se susrećete, sa praksom brze, spontane odluke, gde ipak svaka odluka mora verno da nosi u sebi nesto od onih vrednosti za koje se zalažete, sta zastupate svojim radom... A sa druge strane nema tu nikakve mistifikaije, prosto sam pokušao otvoreno sagledati vrednosti svakog filma bez predrasuda. Sad kad ih se prisetim, bilo je tu filmova, koji su me duboko dodirnuli, i nekih momenata u njim, kojih ću se sigurno dugo sećati.

Da li smatrate da konkurs ovog tipa može da bude odskočna daska mladim filmskim umetnicima u njihovim profesionalnim karijerama, i na koji način?

Svaki rad, svaka nagrada jeste odskočna daska, koja može puno da znači, ali isto tako, nažalost, obično kreće sve ispočetka, naročito u našem društvu, gde se manje ceni talenat i rad, a više lukavost i spretnost u opštedruštvenoj igri - ja tebi, ti meni...

Prisustvovali ste i profesionalno učestvovali na brojnim filmskim festivalima. Da li biste mogli da, u poređenju sa drugim, izdvojite karakteristike festivala Cinema City?

Nažalost poslednjih godina nisam imao prilike prisustvovati Cinema City festivalu (na moje iskreno žaljenje) tako da nisam u stanju objektivno sagledati njegov put koji je do sada prešao.

Ovogodišnji konkurs Up to 10 000 bucks, zvanično otvoren u petak, 11. marta, trajaće do 5. aprila, a svi koji žele da se prijave mogu to da učine putem formulara na sajtu festivala www.cinemacity.org/do10000/.