08/03/2010 15:24

"Prvi pravi ženski zvuk" pobednik na DORF-u

Dokumentarni film o novosadskoj grupi Boye pod nazivom „Prvi pravi ženski zvuk“ autorke Brankice Drašković, koji je prošle godine premijerno prikazan na festivalu Cinema City u okviru selekcije Planet Rock, proglašen je najboljim filmom na četvrtom Festivalu dokumentarnog rok filma - DORF u Hrvatskoj.

 Ovogodišnji žiri u sastavu Igor Mirković, Gordan Nuhanović i Petar Mitrić doneo je odluku uz obrazoženje „za informativan i iscrpan prikaz društveno-sociološkog i kulturnog konteksta 80-ih godina u kojem je ponikao jedan od prvih ženskih rock sastava u tadašnjoj državi“. „Prvi pravi ženski zvuk“ najbolji je film DORF-a prema glasovima publike u Rijeci.

Projekcija filma o kultnom novosadskom sastavu Boye na prošlogodišnjem festivalu Cinema City privukla je brojne gledaoce. Film je realizovan uz finansijsku pomoć Exita i Kulturnog centra Novi Sad, a prikazuje muzičku scenu osamdesetih, prateći razvoj originalnog benda ženske postave i njihov proboj na do tada isključivo „mušku scenu“.

Projekcije selekcije Planet Rock su među najlepšim doživljajima festivala Cinema City. Na velikim platnima bioskopskih arena na otvorenom prošle godine prikazane su filmske priče o čuvenim muzičkim zvezdama, bendovima, i značajnim muzičkim festivalima, poput Depeche Mode 101, RoskildeRadiohead: Lako je upoznavati ljudeThe Clash: Zapadni put do sveta, i mnoge druge.