07/06/2013 14:30

“Prolećna sunca” i “Sitna ptica” u Marseju

“Prolećna sunca” i “Sitna ptica”, kratkometražni filmovi Stefana Ivančića i Daneta Komljena, svrstani u zvaničnu selekciju filmskog festivala FID Marsej u Francuskoj.

Ivančićev film “Prolećna sunca” i Komljenov film “Sitna ptica” imaće međunarodnu premijeru na 24. internacionalnom filmskom festivalu u Marseju u okviru debitantskog takmičarskog programa ovog festivala.

FID Marsej, koji se održava između 2. i 8. jula ove godine, jedan je od najprestižnijih svetskih festivala u kategoriji dokumentarnog filma, a poznat je po tome što prikazuje filmove koji pomeraju granice između igranih i dokumentarnih formi.

“Prolećna sunca”, koja su prvi put prikazana u Srbiji na ovogodišnjem Kustendorfu, osvojila su čak tri nagrade na jubilarnom 60. Kratkom metru – nagradu za najbolji domaći igrani film, nagradu za najbolji snimateljski rad (Igor Đorđević) i nagradu Jovan Aćin. Ivančićev prethodni film “Sekundarna sirovina” (2012) prikazan je na preko 20 domaćih i međunarodnih filmskih festivala, osvojivši mnogobrojne nagrade.

Radnja “Prolećnih sunca” delimično je autobiografska i obuhvata poslednje dane leta koje četiri brata provode zajedno. Iako ih daljina razdvaja, jer svako od njih živi u drugoj državi, rodni Beograd ih spaja. Ovaj film prikazuje jedan intimni segment njihovog života. Glavne uloge tumače Dimitrije Ivančić i Andrej Ivančić–Bibi. “Prolećna sunca” snimljena su u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u okviru ispita treće godine filmske režije na klasi profesora Srdana Golubovića.

"Sitna ptica" će imati svetsku premijeru na festivalu u Marseju. Komljenovi prethodni filmovi “Ja već jesam sve ono što želim da imam” (2010) i “Telesna funkcija” (2012), kao i omnibus “Oktobar” (2011) u kome je učestvovao segmentom “Nova zora bledi”, nagrađivani su i prikazani na preko 50 domaćih i međunarodnih festivala među kojima su festivali u Kanu, Roterdamu, Sarajevu, Kotbusu i Anžeu.

“Sitna ptica” je rezultat Komljenove umetničke rezidencije u Zagrebu krajem 2011. koju su u okviru Autonomnog kulturnog centra Medika organizovali Projekat Antibiotik (Nives Sertić) i Restart produkcija (Oliver Sertić). Pronašavši kontakt profesora koji je njegovom ocu 1976. godine predavao Osnove marksističke sociologije, Komljen je otputovao do Splita i profesoru postavio pitanje: “Šta je prijateljstvo?” Pošavši od teksta predavanja koje je dobio kao odgovor, Komljen je nastavio da snima materijal tokom narednih godinu dana. “Sitna ptica” je prerastao u film o nesanici, vozovima i opraštanjima.