06/06/2019 04:51

Projekti domaćih dokumentarnih filmova na obuci Ex Oriente 2019

Kako je javio portal Film New Europe, obelodanjeni su učesnici ovogodišnjeg, sedamnaestog po redu izdanja programa obuke Ex Oriente, koji će se održati u mestu Banska Stiavnica, u Slovačkoj, od 20. do 25. juna. Od 107 prijavljenih projekata iz 40 država odabrano je dvanaest projekata dokumentarnih filmova, među kojima su i tri većinske ili manjinske srpske koprodukcije.

Reč je o projektima: Čovek peva posle rata Ane Otašević, Poslednji nomad  Petra Glomazića i Pionirska zakletva Vladimira Milovanovića.

Čovek peva posle rata rediteljke Ane Otašević i producenta Srđana Šarenca je koprodukcija Srbije, Francuske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u pitanju je  film o umetnicima iz tri različita  zemlje koji se uz pomoć umetnosti bore sa svojim sećanjima na rat.

Čovek peva posle rata

Kako navodi Film New Europe, Poslednji nomad, u produkciji Biljane Tutorov i Veliše Popovića, je koprodukcija Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Švajcarske. Projekat Posljednji nomad Petra Glomazića je podržan na prošlogodišnjem konkursu Filmskog centra Crne Gore za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih dokumentarnih filmova. Komisija je tom prilikom naznačila da se radi o ozbiljno promišljenom projektu sa originalnim autorskim pristupom, punim iskrenog poetskog naboja, uz jasnu rediteljsku viziju u kojoj se oseća posvećenost autora i njegova ljubav prema prirodi i čoveku.


Poslednji nomad

Pionirska zakletva Vladimira Milovanovića nastaje kao koprodukcija Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Pinorska zakletva je film o Bošku Buhi, sudbini Memorijalnog centra koji nosi njegovo ime ali i tretmanu drugih memorijalnih centara kod nas, o tekovinama antifašizma a naručito njegove primene u nastavno naučnom programu za đake u SFRJ. To je film o deci borcima koji su podneli ogromne žrtve tokom Drugog svetskog rata i  film o Jugoslaviji ispričan kroz život glavnog protagonista filma Kurira Miše, odnosno ratnog druga Boška Buhe, Miše Mirkovića, koji se kao i Buha pratizanima pridružio kao dete i bio kurir kod Moše Pijade, Peka Dapčevića i Save Kovačevića.

Pionirska zakletva

Piše: Zoran Janković

Izvor: Filmski centar Srbije