14/11/2013 15:29

Projekcijom "Pisma ćaći" programa Fresh Danube Films zatvorena 9. Slobodna zona

"Pismo ćaći", film selekcije Fresh Danube Films, osvojio je i beogradsku publiku svečano zatvorivši filmski program festivala Slobodna zona. Nakon projekcije filma, u utorak, 12. novembra, održana je promotivna zabava povodom projekta Fresh Danube Films, kada su se okupili partneri na projektu i publika festivala Slobodna zona.



Kao gost festivala, posebnu pažnju na Fresh Danube Films događaju privukao je Milivoj Beader, jedan od glavnih glumaca odličnog filma "Pismo ćaći" reditelja Damira Čučića koji je na Cinema City festivalu poneo nagradu publike.



Fresh Danube Films program probudio je interesovanje i kod publike festivala Slobodna zona, čime se koncept putujuće selekcije sa po dva filma iz Austrije, Hrvatske i Srbije pokazao vrlo uspešnim. Prikazana su ostvarenja "Gde je Nađa?", "S/Kidanje", austrijski filmovi "Lokalni heroji" i "Zauvek zajedno", a pored filma "Pismo ćaći" hrvatsku kinematografiju je predstavila i odlična komedija "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić. Cilj pomenutog koncepta, koji je suština celokupnog Fresh Danube Films projekta, leži u promociji kinematografija zemalja dunavskog regiona podstičući na saradnju i umrežavanje.

Filmovi Fresh Danube Films selekcije prikazani su tokom ove godine na festivalima DORF iz Vinkovaca, Crossing Europe iz Linca, Cinema City iz Novog Sada, kao i Slobodna zona iz Beograda. Projekat je podržala Evropska fondacija za kulturu.