20/06/2012 13:48

Program petog dana internacionalnog filmskog festivala Cinema City

Fokus posetilaca Cinema Cityja obogaćen je još jednim ključnim festivalskim segmentom – Cinema Now Live Academy programom, koji je u ponedeljak otvorila direktorka pariške kinoteke – Forum des Images, Laurence Herszberg! Posebnu pažnju privukao je master-klas čuvenog autora Andreasa Dresena, koji je nakon uspešne projekcije filma „Zaustavljen na putu“, kroz razgovor sa studentima i prisutnim ljubiteljima sedme umetnosti, govorio o tajnama umeća filmske režije. Ne propustite priliku da u sredu, 20. juna, na master-klasu pod nazivom „Da li se nesrećan film može spasiti u montaži“, od velikog profesionalca Miška Nećaka saznate o značaju i presudnosti montaže u stvaralačkom procesu, a od Valérie Massadian, francuske rediteljke, montažerke, fotografa, umetničke direktorke i glumice, saznaćemo kako uspešno stvarnost pretočiti u filmske slike!

Glavna festivalska lokacija petoga dana Festivala donosi:

Peti dan ovogodišnjeg festivala Cinema City u 17:30h u Srpskom narodnom pozorištu biće prikazan film „Kuća“ rediteljke Zuzane Liove – jednostavno ostvarenje fokusirano na problematičnu porodicu u kojoj svaki član pati, a niko se ne usuđuje da napravi prvi korak i iskaže svoje nezadovoljstvo kako bi uklonili ono što ih muči. Nakon filma Exit Point takmičarske selekcije u 20h sledi „Parada“, najnovije ostvarenje Srđana Dragojevića autora kultnih domaćih filmova kao što su „Mi nismo anđeli“, „Lepa sela lepo gore“ i „Rane“. Program petog dana festivala u Srpskom narodnom pozorištu završavamo još jednim društveno angažovanim ostvarenjem. „Uspavani glas“ upoznaje nas sa Pepitom koja putuje iz Kordobe u Madrid na kraju španskog građanskog rata, kako bi bila kraj trudne sestre Hortenzije, nepravedno zatvorene i osuđene na smrt. Posvećena spašavanju svoje sestre, Pepita pomaže ocu njenog deteta, vođi grupe ilegalnih boraca u planinama.


Katolička porta – pogledajte!

U bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti peti dan festivala u znaku je fantazije i počinje u 21:15h sa Manulijevim postmodernim i nadrealnim vesternom „Legenda Kaspara Hauzera“. Nova verzija legende o misterioznom mladiću koji se pojavio niotkuda i svojim senzibilitetom očarao okolinu, snimljena je na obalama Sardinije, i uspešno potvrdila vrhunski glumački talenat Vinsenta Gala koji igra više uloga istovremeno. Umetničku slobodu na granici nadrealizma prati vrlo atraktivna muzika elektro genija Vitalika. 23:15h u toploj letnjoj noći je idealno vreme za upuštanje u fantastični i bizarni svet filma „Umreti kao muškarac“ reditelja Žaoa Pedra Rodrigeza koji će vas sigurno iznenaditi svojim sadržajem.

Arena Cineplex Sala 1 – pogledajte!

Sala 1 Arena Cineplex bioskopa od 16h nudi još jednu priliku da se pogleda „Le Skylab“. Četvrti po redu igrani flm jedne od najpoznatijih francuskih glumica Žuli Delpi, u kome se ona pojavljuje i u ulozi scenariste, reditelja i producenta, oslikava nostalgični osvrt na 1979. godinu i velika porodična okupljanja, i to sve u noći pada Nasine „Skylab“ svemirske stanice. Ova simpatična komična avantura koja porodično okupljanje transformiše u ludi i nezaboravni vikend, pun prosvetljenja, ljubavi i pesme je zaisgurno film koji nikako ne treba propustiti na ovogodišnjem izdanju festivala. 18h je vreme za „Policajca“ - višestruko nagrađivani film na međunarodnim filmskim festivalima izraelskog reditelja Nadava Lapida. 20h donosi ostvarenje „Momački dani su završeni“ - debitantski film francuske glumice, od nedavno i rediteljke, Katje Lefkovic, koji prati tridesetpetogodišnjeg momka, koji par dana pred svoju svadbu dobija ozbiljan napad panike. Ovo je prilika za sve one koji zbog rasprodate projekcije nisu bili u prilici da prisustvuju odličnoj komediji, nadoknade propušteno. Programski deo petog dana Festivala na lokaciji sala 1 Arene Cineplex zaključuje se projekcijom u 22.30h filma „Crossover – Film & Music“, projekta nastalog na sedmodnevnoj filmskoj radionici Filmskog festivala evropskog filma na Paliću 2011.

Arena Cineplex Sala 4 – pogledajte!

Filmski program ove sale u 18h otvara još jedno delo iz retrospektive posvećene glavnom gostu festivala Andreasu Drezenu. „Sedmo nebo“ je prikaz (ne)verovatne ljubavi, eksplozije emocija, buđenja snažne životne energije u ljudima koji su mislili da je takvo nešto u njihovim godinama pogrešno i daleko zamrlo u prošlosti. Film je prikazan na festivalima u Kanu, Berlinu, Torontu i Karlovim Varima, i pozicionirao sebe kao jedno od najboljih Drezenovih ostvarenja. 20:30h je vreme za novi film Gordana Matića „Žućko – Priča o Radivoju Koraću“ koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala u selekciji Nacionalna klasa. Nakon izuzetno uspešne prve projekcije, posetioci festival moći će da uživaju i u repriznom terminu filma “Žućko”. Od 23h publika će imati priliku da u okviru revijalne selekcije Fokus: Mađarska pogleda dva filma Bele Tara, selektora filmova ove selekcije i kultnog mađarskog reditelja. Prvi od filmova biće „Prolog“, Tarov doprinos projektu „Vision of Europe“. „Prolog“ je petominutni crno-beli snimak ljudi koji čekaju u redu za hranu praćen muzikom Mihaljia Viga. Nakon ovog kratkometražnog filma publika će se upoznati sa spektakularnim Tarovim ostvarenjem „Čovek iz Londona“ koje je bilo, između ostalih festivala vrlo uspešno prikazano u Kanu i Karlovim Varima. „Čovek iz Londona“ , misterija-drama-triler u kom jednu od glavnih uloga tumači čuvena Tilda Svinton.

Kulturni centar Novi Sad – pogledajte!

U 17h sledi reprizna projekcija intrigantnog ostvarenja bugarskog reditelja Konstantina Božanova „Ave“, a potom od 19h sledi novih pet filmova takmičarske selekcije Up to 10,000 bucks: Prva pomoć, More mišljenja, Katarina, Čekaonica, Gagarin i ja. U 21h obavezan sastanak sa „Nanom“ debitantskim ostvarenjem nagrađenim prvom nagradom na festivalu u Lokarnu. „Nana“ je veoma lična priča ispričana iz perspektive četvorogodišnje devojčice koja na svoj način prolazi kroz mračan lavirint sveta odraslih i pokvarenih. Program lokacije KCNS zatvara film „Ljubav i modrice“ koji govori o ljubavi koja svojom strašću gradi ali i razara kulturološke barijere.


Želimo vam lep provod tokom petog dana Festivala!

Vaš Cinema City