25/05/2009 15:18

”PRLJAVŠTINA I BES” na RTS-u

U cilju podsećanja na prošlogodišnji filmski program festivala Cinema City, 25. maja sa početkom u 21:52, na Drugom kanalu Radio-televizije Srbije, biće emitovan film „Prljavština i bes“ britanskog reditelja Džulijena Templa (Julien Temple). Film je prošle godine na Festivalu filma i medija Cinema City bio prikazan u okviru selekcije Planet Rock.

Prljavština i bes” (The Filth and the Fury) je višestruko nagrađen dokumentarac o britanskom bendu The Sex Pistols, jednom od najuticajnijih i svakako najkontroverznijih muzičkih poduhvata – posmatrano kroz istoriju muzike. Pored toga što su uspeli da zasnuju i daju ideologiju muzičkom žanru pod odrednicom „punk-rock“, bend The Sex Pistols jedan je od ključnih socioloških fenomena u Britaniji sa kraja sedamdesetih.

Film nastaje vremenskim poigravanjima, gde se mešaju stvarnosti iz sadašnjeg i prošlog vremena kroz naraciju preživelih članova benda. Spretno umetnuti arhivski snimci sa koncertnih, TV gostovanja, kao i kratki filmski spotovi, faktografski obogaćuju odlično osmišljen dokumentarac reditelja Templa. Pored filma na festivalu Cinema City, prošle godine imali smo priliku da odgledamo odličan nastup benda The Sex Pistols na mainstageu festivala EXIT.