15/06/2016 09:51

Priča o kultnoj novosadskoj neoavangardnoj sceni u filmu "Druga linija"

Cinema City predstavlja ostvarenje "Druga linija" Nenada Miloševića

Dokumentarni film "Druga linija", koji će biti predstavljen na Cinema City festivalu u okviru dva programa - Nacionalna klasa i Planet Rock, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana.
Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi, ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova (7e biennale de Paris, septembra 1971, 19th Berlin International Film Festival). Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo, filmovi su bunkerisani, protagonistima je suđeno, a dvojica su osuđena na zatvorske kazne. Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?

U filmu se pojavljuju Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik, Naško Križnar, Otó Tolnai, Slavko Bogdanović, Slobodan Tišma, Tomaž Šalamun, Želimir Žilnik, Predrag Vranešević, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Bálint Szombathy, Goran Trbuljak, Branko Vučićević, Raša Todosijević, Nebojša Milenković, Čedomir Drča, Karpo Godina i Siniša Tucić, dok režiju ovoj sjajnog dokumentarnog ostvarenja potpisuje filmski, televizijski i pozorišni reditelj, Nenad Milošević. Milošević je diplomirao režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Bore Draškovića. Jedan od reosnivača Kino Kluba Novi Sad. Reditelj na Radio - televiziji Vojvodine.Vidimo se uskoro na festivalu #CinemaCity2016!
Pogledajte interaktivnu satnicu festivala, odaberite svoje filmske favorite i
informišite se o ulaznicama.

Družimo se od 25. juna do 2. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku!