08/12/2010 13:47

„Prestupna godina“ pobednik Festivala autorskog filma

Gran pri „Aleksandar-Saša Petrović", na 16. Festivalu autorskog filma, dodeljen je reditelju Majklu Rouvu za film „Prestupna godina” (Ano bisiesto/Leap Year). Žiri festivala činili su hrvatski reditelj Zvonimir Jurić, srpski reditelj Vladimir Perišić i islandski glumac i video-umetnik Tomas Lemarki.


Nagrada za režiju pripala je Li Čang-dongu za južnokorejski film "Poezija" (Shi/Poetry), a priznanje za najboljeg mladog autora (do 35 godina) otišlo je u ruke Metjua Porterfildu za američki film „Pati Hil” (Putty Hill). Specijalno priznanje pripalo je iransko-nemačkom ostvarenju „Lovac” (Shekarchi/Hunter) reditelja Rafija Pitsa.

Nagradu za najbolji snimateljski rad, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije, dobio je direktor fotografije u filmu „Lovac” Mohamed Davudi.

Žiri FIPRESCI-Srbija, u sastavu Milan Špiček, Vladimir Džudović i Vladan Petković, nagradio je, kao i festivalski žiri, film „Prestupna godina” Majkla Rouva.

Žiri Srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu Vesna Perić, Božidar Zečević i Srđan Vučinić, ocenio je da je najbolji bio ruski film „Tihe duše” Alekseja Fedorčenka.