19/05/2012 10:50

Preporučujemo: Lična i emotivna filmska priča "Ave"

Premijerno prikazan na Kanskom festivalu prošle godine, "Ave" je film o dvoje mladih ljudi koji se, po prvi put u životu, susreću sa smrću i ljubavlju. Prateći oblik “roud-muvija”, Božanov je snimio film inspirisan remek-delima ovog žanra kao što su “Profesija: reporter” i “Pet lakih komada”.

Debitantsko ostvarenje Božanova govori o momku koji stopirajući od Sofije do Ruse upoznaje devojku Ave. Ona okupira njegovu punu pažnju i, potom,  on se zaljubljuje. Autostoperski pohodi sa njom postaju avantura, jer je ona kompulsivni lažov, i za svaku vožnju smišlja novi identitet. Priča je zasnovana na iskustvu iz  života reditelja, što svaku prikazanu emociju i sliku u filmu čini iskrenijom, moćnijom, gotovo opipljivom...Film je poneo brojne nagrade na značajnim festivalima, među kojima su i specijalna nagrada žirija u Sarajevu, nagrada za najbolju režiju u internacionalnoj selekciji festivala u Varšavi, nagrada bugarskih filmskih kritičara za najbolji balkanski film na Internacionalnom filmskom festivalu u Sofiji...

Posetioci ovogodišnjeg festivala Cinema City biće u prilici da uživaju jednom od najlepših ostvarenja savremene bugarske kinematografije!