21/06/2011 13:41

Premijerno četvrtog dana festivala

Priču o Džes i Mos, koji odrastaju na farmi duvana suočeni sa sopstvenim emotivnim vrtlozima, ljupko upućeni jedno na drugo životnim okolnostima, možete pogledati u 16h u sali jedan bioskopa Arena Cineplex.

U 18h časova pred vama stoji izbor između dve premijere - odlična drama „Planina Bajo“ i šokantan horor prema romanu Tomasa Glavinica, „Kamera smrti“. Prvi film, deo selekcije Exit Point, biće prikazan u sali pet bioskopa Arena Cineplex, dok će se "Kamera smrti" prikazati u sali dva.

Nastala u albansko-italijanskoj koprodukciji, komedija „Balkan Bazar“ u režiji Edmonda Budine (Edmond Budina) postavlja vrlo neobično pitanje – da li biste prodali kosti svog oca i dede, ako bi to bio unosan, milionerski posao?! Kako će se razrešiti ova moralno-komična dilema pogledajte u 20h u sali dva bioskopa Arena. Posetioci će na premijeri moći da pozdrave i glumca filma "Balkan Bazar", Visara Vishku, koji je i član žirija ovogodišnje selekcije Exit Point. 

Premijera omnibus filma “Oktobar”, za koju su ulaznice rasprodate nekoliko dana unapred, jedna je od četiri premijere selekcije Nacionalna klasa. Biće predstavljen u sali pet bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 20:30h. Režiju potpisuje sedam mladih, izuzetno talentovanih reditelja koju čine Milica Tomović, Ognjen Isailović, Ognjen Glavonić, Damir Romanov, Dane Komljen, Senka Domanović, Ivan Pecikoza.

U Kulturnom centru biće prikazan film “Neka počivaju u pobuni (Figure ratova I)". Reditelj Silvena Žorža je pratio putovanje ilegalnih imigranata u Kale, mesto u severnoj Francuskoj odakle prelaze Engleski kanal prema Britaniji. Posmatrajući grupu “ljudi bez dokumenta”, film budi duboke emocije tako jednostavno kao što prikazuje kako protagonisti filma jedu, spavaju i kreću se – što u osnovi i sumira (ne)život tih tajnih ljudi.

U 22:30h u sali dva bioskopa Arena Cineplex, dokumentrani film “Snimanje protiv pucanja” internacionalni dokumentarac, sniman u devet različitih zemalja, koji rasvetljava mnoge mračne priče oko smrti novinara i medijskih radnika u Iraku od početka rata 2003, pa sve do danas. Cilj ovog filma je da pokaže kako je Bušova administracija manipulisala delom medija da bi ubedila javnost da prihvati neophodnost rata, zašto se ratna reportaža promenila od Vijetnamskog rata, i zašto novinari, kada se opredele da budu nezavisni, postaju mete u unakrsnoj vatri.

Film fantastičnog Gaspara Noea, "Ulaz u prazninu", nominovan za Zlatnu palmu 2009 priča koju u potpunosti gledamo očima glavnog junaka zaista je neverovatna vizija o životu posle smrti i obećanju koje pobeđuje nemoguće…

Lep provod na premijerama četvrtog dana festivala!