23/06/2014 10:00

Premijere, nagrađivani filmovi, različiti žanrovi: Bogat repertoar drugog dana festivala Cinema City

Ukoliko ste u nedelju propustili da pogledate odlično francusko ostvarenje „Otmica Mišela Uelbeka“, predlažemo vam da ovaj festivalski dan započnete nadoknađivanjem propuštenog: Film Gijoma Nikloa imaće svoju repriznu projekciju u bioskopu Arena Cineplex sala 5, sa počekom u 15h. Filmske avanture na istoj lokaciji nastavljamo već u 17:30 originalnim dokumentarnim filmom „Abeceda“, koje na vrlo efektan način predstavlja probleme obrazovnog sistema i upozorava na moguće posledice.


U 20h sledi odličan dokumentarni film „Pogrebnik“ autora Dragana Nikolića koji će biti prikazan u okviru selekcije Nacionalna klasa. Posetioci festivala, neposredno nakon projekcije, moći će da aplauzom pozdrave talentovanu ekipu filma! 22h je pravo vreme za magičnu kombinaciju biografije, drame i fantazije, kakva je i svojstvena čudesnoj poetici Alehandra Hodorovskog, u filmu „Ples stvarnosti“ selekcije 360°.

U sali dva bioskopa Arena Cineplex dan počinjemo u 15:15 repriznom projekcijom filma „Gotovo savršen život“ nagrađivanog bugarskog dokumentariste Draganova, a potom, u 18h sledi odlično muzičko dokumentarno ostvarenje posvećeno kultnom bendu LCD Soundsystem pod nazivom „LCD Soundsystem: Umukni i sviraj hitove“. Kako je izgledao poslednji koncert fenomenalnog benda na Medison skver gardenu pogledajte na filmu autora Vila Lavlejsa i Dilana Sauderna, koji su poznati i kao reditelji spotova za sjajne bendove poput Blura, Franza Ferdinanda...

Na istoj lokaciji u 20:15 pogledajte „Čudo“ selekcije Fresh Danube Films. Višestruko nagrađivan film koji govori o petnaestogodišnjoj Eli koja žudi za ljubavlju, ali joj nije dozvoljeno da voli. Uprkos zabranama, ona odlučuje da živi svoj život – što će dovesti do neočekivanih preokreta.

Energija filma „Besplatan ulaz“ dočaraće nam tinejdž život i upoznati nas sa dve tinejdžerke u momentu dok rizikuju svoje prve korake ka nezavisnosti. Oni su spremne za slobodu, avanturu i ludo putovanje, spremne su za dobru žurku i fantastičnu muziku na čuvenom Siget festivalu! Film počinje u 22:45 u bioskopu Arena Cineplex sala 2.

U svet savremene izraelske kinematografije povešće nas ostvarenje “Iza sunca”, snažna i složena porodična saga, koje će biti prikazana u 21h u sali 1 bioskopa Arena Cineplex.

Repertoar u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine počinje u 14h repriznom projekcijom filma „Zaista sve: Muzika, život i vremena Granta Harta“ o frontmenu kultnih bendova Husker Du i Nova Mob, koji se prikazuje u okviru selekcije Planet Rock. Ljubitelji sporta i kvalitetnog filma uživaće u ostvarenju „Bili smo prvaci sveta“, dokumentarcu Ivice Vidanovića o zlatnom dobu jugoslovenske košarke, koji će biti prikazan u 16h, dok će od 18h, na istoj lokaciji, posetioci festivala moći da isprate odličan program jedne od najomiljenijih selekcija festivala - Up to 10.000 Bucks. U okviru ovog programa pogledajte filmove: „Dedina bašta“, „Kratka je noć“, „Dupe Daire“, „I kako si, deda, šta se radi?“, „Koža će nam postati siva“, „Beograd – život ili smrt“. Od 21h sledi projekcija filmova selekcije Cinema City Shorts, a u 23:00 predstavljamo još jedno ostvarenje kratkog metra, ali ovaj put u okviru selekcije Planet Rock, pod nazivom „Muzika je univerzalni jezik“. U 23:30 sledi film „Rekonstrukcije“ Deana Radovanovića, prošlogodišnjeg pobednika selekcije Up to 10.000 Bucks koji je ove godine, prema tradiciji festivala član žirija pomenute selekcije.

U bioskopu na otvorenom - Amstel Open Air, jednoj od najomiljenijih festivalskih lokacija, u 21:15h pogledajte komediju „Ping pong leto“ u režiji Majka Tulija, u kom jednu od glavnih uloga tumači fantastična Suzan Sarandon. U 23:15h pripremite se za legendarne hitove Pitera Gabrijela i film o ovom čuvenom umetniku-muzičaru - „Piter Gabrijel: Povratak na front“.

Nova festivalska lokacija, bioskop na otvorenom pod nazivom Nestea Open Air, koji se nalazi u bašti Muzeja Vojvodine, započeće program u 21h legendarnim filmom legendarnog autora: „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice. U ponoć pogledajte ostvarenje selekcije [email protected] City, film „Dvadeset stopa od zvezda“ predstavlja drugačiji pogled na slavu, iz ugla pratećih vokala, čije su glasove znali milioni, ali im niko nije znao imena. I pored intimnih intervjua sa legendarnim Brusom Springstinom, Stivi Vonderom, Mikom Džegerom i Stingom, oni nisu u centru pažnje filma, već životne priče brojnih pratećih vokala.

U galeriji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine od 18h uživajte u odličnom izboru filmova kratkog metra: „La isla de los Muertos”, “Miniature Melbourne”, “Sitna ptica”, “Thing”, “Saturn Tage” i “Poslednji voz”!

Uživajte u Cinema City ponedeljku!