17/06/2012 16:16

Premijere drugog dana Festivala!

Filmski program drugog dana Cinema City internacionalnog filmskog festivala počinje već u 17 časova u Kulturnom centru Novog Sada projekcijom francuske komedije „Umetnost ljubavi“. Nagrađen na festivalu u Montrealu za najbolji scenario, ovaj film prikazuje svakodnevicu nekoliko pariskih parova dok preispituju šta zaista žele od svojih života. U nastavku programa na istoj lokaciji možete pogledati filmove iz selekcije Up to 10,000 bucks Ispod talasa”, “Miraž”, “Iza vratai Concertino. Film “Policajac” izraelskog reditelja Nadava Lapida možete pogledati od 21 čas. Priča koja govori o mladim izraelskim teroristima koji se bore protiv izraelske buržoazije nikog neće ostaviti ravnodušnim. Šta se dešava kad mladić slučajno upozna devojku, kompulsivnog lažova, koja počinje da upravlja njegovim emocijama, ali i životnim putem, možete pogledati od 23 časa u filmu “Ave” takođe u Kulturnom centru Novog Sada.


Na glavnoj festivalskoj lokaciji, u Srpskom narodnom pozorištu, od 17 časova očekuje vas film „Žućko – priča o Radivoju Koraću“ Gordana Matića koji kroz lik i delo istorijskog sportiste ističe najznačajnije ljudske i životne vrednosti. Zatim od 20 časova publika će imati priliku da premijerno pogleda film “Zverinjak” Marka Novakovića. U pitanju je svedočanstvo o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje, smešteno u sredinu izdvojenu od urbanog života i locirano u podneblje u kojem vladaju specifična pravila i odnosi među ljudima. Publiku Festivala posebno će obradovati novo ostvarenje sjajne francuske glumice i rediteljke Džuli Delfi – „Le Skylab“, odlična komedija koja pruža nostalgičan osvrt na 1979. godinu i velika porodična okupljanja, i to sve u noći pada Nasine „Skylab“ svemirske stanice. Ovaj film na repertoaru je od 22 časa i 30 minuta u Srpskom narodnom pozorištu.

Filmsku avanturu pod nazivom “Samuraj bez mača” jednog od najuglednijih i najuspešnijih komičara japanske i azijske kinematografije Hitošija Macumotoa, moći ćete da pogledate od 21:15h u Katoličkoj porti. Iako figura samuraja nije poznata po svom smislu za humor, priča filma vrti se oko časti i ponosa - karakterističnih za samuraja.


U okviru revijalne selekcije MTV predstavlja: Burn Planet Rock publike će imati priliku da od 18 časova u sali 1 Arena Cineplexa pogleda dokumentarni film “Crossovers – Film & Music”. Sedmodnevna filmska radionica pokriva pet koncerata na filmskom festivalu evropskog filma Palić 2011, sa pet studenata iz Srbije i pet studenata iz Hrvatske – u Crossover projektu. Na istoj lokaciji od 20 časova imaćete priliku da pogledate premijerno film “Archeo” slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča. Ovo je film o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Film o potrebi za sigurnošću, toplotom i ljubavlju. Nakon projekcije filma ne propustite priliku da razgovarate sa rediteljem tokom Q&A programa.Od 20:30h možete premijerno pogledati dokumentarni film “Slotera Nika za predsednika” koji istražuje kako je Rob Stujart postao simbolom slobode kroz davno zaboravljenu ulogu Nika Slotera u TV seriji “Tropske vreline” za vreme nenasilnog protesta u Srbiji, vođenog protiv Slobodana Miloševića. Film „Nepravedan svet” Filiposa Citosa, koji je na festivalu u San Sebastijanu osvojio nagradu za najbolju režiju, a glumac Antonis Kafecopulos nagradu za najbolju mušku ulogu, možete pogledati od 23 časa. Ovo je vrlo simpatična priča o policijskom isledniku, čija je opsesija da bude pravedan ali u skladu sa sopstvenim moralnim kodeksima, što će ga dovesti u velike neprilike, ali zbog koje će i naići na ljubav.