28/05/2008 15:33

Premijera filma „Joy Division“ na festivalu Cinema City

info

Mesec dana nakon premijere u Engleskoj, dokumentarni film Granta Gija (Grant Gee) „Joy Division“ biće prikazan u okviru selekcije „Planet Rock“ na festivalu Cinema City, koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu. U ovoj selekciji koja predstavlja muzičke filmove, biće prikazan i film „Control“, biografija pevača benda, Iana Kertisa (Ian Curtis), u režiji rok fotografa Antona Korbijna (Anton Corbijn).

Filmovi „Joy Division“ i „Control“ pojavljuju se iste godine i predstavljaju jedinstveno i emotivno svedočanstvo o čuvenom post pank bendu Joy Division. „Control“ prati život Iana Kertisa, problematičnog mladog muzičara koji je postavio novi zvuk pank rok scene i bend Joy Division na čijem je čelu bio od 1977. do 1980. Takođe predstavlja i bolan pogled na njegov klimav brak i ljubavne afere, kao i razvoj bolesti i epileptične napade koje je dobijao sve češće i koji su doprineli njegovom samoubistvu veče pre prve američke turneje Joy Division.

Dokumentarni film Granta Gija mnogo emotivnije predstavlja Kertisa, kroz pojedinačne intervjue sa članovima benda i ljudi koji su se nalazili oko njih, da bi lagano otkrivao njihovo neverovatno kajanje i krivicu u sećanju na Kertisa, njegov skriveni plač i poziv za pomoć u pesmama i njegovo samoubistvo. Ovaj film je intimna priča o ranim danima benda, ali i priča o gradu iz kojeg su potekli.

Dok je scenario za „Control“ baziran na knjizi, „Touching From a Distance“, Ianove udovice Debore Kertis (Deborah Certis), Gijev dokumentarac predstavlja priču Anik Onore (Annik Honore), belgijske novinarke zbog koje je Kertis napustio suprugu, a koja po prvi put u javnosti otkriva detalje njihove veze.

Pored članova benda Bernarda Samera (Bernard Sumner), Pitera Huka (Peter Hook) i Stivena Morisa ( Stephen Morris), u filmu se pojavljuju Toni Vilson (Tony Willson), vlasnik kuće „Factory records“ Anton Korbijn, fotograf i reditelj filma „Control“, kao i brojni arhivski snimci Kertisovih intervjua. Film otkriva mnoštvo nepoznatih detalja, retke snimke nastupa, lične fotografije i snimke kao i veliki broj arhivskih audio intervjua benda.

Reditelj Grant Gi poznat je od ranije po režiji izdanja „Demon Days Live“ sastava Gorillaz (2005) i „Meeting People is Easy“ sastava Radiohead (1998).

Na festivalu Cinema City u okviru selekcije „Planet Rock“, publika će, pored ostalih, videti i filmove „Patti Smith: Dream Of Life“, „Lou Reed's Berlin“,, koncertni nastup Lu Rida iz 2006. godine u režiji Džulijana Šnabela, “Awesome! I fuckin’ shot that”, neobičan film koji je snimila publika na koncertu grupe Beastie Boys, kao i dokumentarac “Sretno dijete“, Igora Markovića o novom talasu na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije osamdesetih godina 20. veka. Filmovi će se prikazivati u bioskopu na otvorenom u Miletićevoj ulici.