06/05/2011 14:31

Premijera filma ''Ako zrno ne umre'' na Cinema City festivalu

Selekcija Nacionalna klasa

Posetioci festivala Cinema City imaće priliku da premijerno pogledaju film reditelja Siniše Dragina „Ako zrno ne umre“ u okviru takmičarske selekcije Nacionalna klasa koja predstavlja najaktuelnije filmove domaće kinematografije. Ostvarenje autora Dragina imalo je svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, dok je svoju prvu nagradu u 2011, ''Hubert Bals Audience Award'', osvojio na poznatom filmskom festivalu u Roterdamu.


''Ako zrno ne umre'' nudi gledaocima univerzalnu i provokativnu priču o značaju čovekove volje u očuvanju sopstvenog identiteta i autentičnosti. Film je inspirisala dve stotine godina stara rumunska legenda o fantomskoj crkvi koja putuje Dunavom, stvarajući pozadinu za savremenu priču o sudbini dva oca, Srbina i Rumuna, čiji se životi ukrštaju na ovoj reci. Oni upoznaju skeledžiju koji se priseća legende o crkvi koju su rumunski seljaci neuspešno pokušavali da popnu na brdo u vreme kada su Pravoslavne crkve bile zabranjene u Rumuniji. U ovaj zaplet autor učitava nekoliko slojeva priče. Prvi čini jedan od ''aktuelnih problema u ovima krajevima - trgovina ljudima. Druga priča nam oslikava vrlo često apsurdna, gotovo groteskna, društva u post-komunističkoj eri. Sledeća nam govori o snazi ljudi da istraju u svojim poduhvatima, kako onima iz naših dana, tako i o onima iz doba naših predaka. Tu je onda i sudbina koja ume neočekivano da reši neke tragične situacije i da svemu u jednom trenutku udahne smisao'' reči su Siniše Dragine, reditelja filma.

Glavne uloge ove srpsko-rumunsko-austrijske koprodukcije tumači trojac Mustafa Nadarević, Dan Kondurake, rumunski glumac i Franc Buhrizer iz Austrije. Nadarević, poznati hrvatski i bosanskohercegovački glumac i reditelj, za publiku je najprepoznatljiviji kao junak filmova ''Otac na službenom putu'' Emira Kusturice i ''Već viđeno'' Gorana Markovića. U filmu igraju i glumci iz Srbije, Milenko Pavlov, Miloš Tanasković i Boris Radak, a izvanredna fotografija Dušana Joksimovića daje filmu originalan vizuelni pečat.

Siniša Dragin, autor filma i dugogodišnji snimatelj Rojtersa, afirmisao se kao reditelj kroz nagrađene filmove kratkog metra. Nakon glavne nagrade za prvi kratki film ''Tuga crnog zlata'' na filmskom festivalu u Oberhauzenu, usledila su brojna priznanja i prvi dugometražni filmovi - višestruko nagrađivani ''Dugo putovanje vozom'' i ''Svakog dana Bog nas ljubi u usta''. ''Svi moji dosadašnji filmovi se bave realnošću koja me okružuje. Pokušavam kroz njih da nađem ključ za njeno razumevanje. 'Ako zrno ne umre' je još jedan korak u tom pravcu, kompleksna freska sadašnjosti, potpomognuta senkom prošlosti'', pojašnjava Dragin.

Do poslednjeg mesta ispunjene projekcije filma ''Ako zrno ne umre'' u Roterdamu i razgovor sa autorom koji se posle projekcije na festivalu u Tokiju odužio na više od sat vremena govore dovoljno o odnosu publike prema ovom sjajnom ostvarenju. Distribuciju filma ''Ako zrno ne umre'' obavlja ''Oktobar film'' iz Beograda, tako da će publika imati priliku da ga pogleda i nakon premijernog prikazivanja na Cinema City festivalu.