25/06/2015 14:21

Predstavljamo prateći program festivala CINEMA CITY PARALELE

U okviru ovogodišnjeg pratećeg programa Cinema City paralele publika će moći da uživa u brojnim sadržajima koje čine dopunski ali svakako vrlo atraktivan sadržaj festivala. Primenjena umetnost, skejteri, mladi, volonteri, deca, ekologija samo su neki od sadržaja u kojima će moći da publika uživa tokom festivala.

Rezidencijalni skejteri kojima je odlazak u Limanski park svakodnevica nastaviće i tokom festivala sa svojim redovnim vežbanjem i druženjem. Publika će moći da se uveri u njihove veštine, ali i da prisustvuje brojnim aktivnostima koje će osmisliti za ovu priliku.

Festival DEV9T nedavno održan u Beogradu, a na kome se Cinema City predstavio prikazivanjem filmova sa prošlogodišnjih izdanja u okviru Cinema City favele, će se na neobičan način predstaviti i na Cinema City festivalu. Brojne skulpture čuvenog skulptora poznatog kao Viktor Kiss, a koji je poznat kao inicijator i osnivač čuvene Ciglane u Beogradu, biće sastavni deo Cinema City festivala. Ciglana je jedinstveni izložbeni prostor, klub i bar u kome umetnost oslobađa, a u kome je nedavno održan festival DEV9T zamišljen kao umetnilčka kolonija koja okuplja sve one koji znaju vrednosti kulture, pod sloganom Stvaraj dalje! Viktor Kiss je poznat između ostalog po radu na vizuelnom identitetu za Warrior Dance Festival, izradi ratnika-plesača za grupu Prodigy, ali pre svega svežini koju je doneo na kulturnu scenu Srbije.

Centar E8 organizuje Nacionalni Budi muško sastanak koji će okupiti 12 mladića, predstavnika Budi muško klubova (BMK) iz 12 gradova Srbije. Ovi klubovi mladih aktivista u svojim gradovima organizuju javne akcije, radionice i druge aktivnosti s ciljem promovisanja borbe protiv nasilja i posebno rodno zasnovanog nasilja, promovisanja rodne ravnopravnosti, zdravih stilova života i aktivizma. Ovo okupljanje biće još jedna prilika za druženje, timbilding, radionice, a prvenstveno za nove dogovore i planiranje javnih akcija kojima će se u ovim gradovima obeležiti 12. avgust - Dan mladih. Po prvi put članovi BMK-a se okupljaju na Cinema City festivalu, te će svakako kulturni i filmski sadržaji dati još jednu dimenziju i vrednost ovom događaju.

Udruženje zaštite životne sredine RIO organizuje eko radionicu za decu Ekologijom do čarolije za decu uzrasta od 6 do 14 godina. Radionica obuhvata različite eksperimente koji su bezbedni, a izazivaju zanimljive hemijske reakcije koje privlače pažnju deci, a sve to povezano je sa ekologijom kroz priču i osmišljen koncept. Neki od eksperimenata koje će koordinatori radionica pokazati deci su Hemijski vulkan koji veoma interesantno dočarava izgled i erupcija pravog vulkana, kako napisati Ljubavno pismo koje može da vidi samo draga osoba, Hemijski kapućino, pretvaranje vode u vino i mnogi drugi.

Budi donor!Postani heroj! je akcija kojoj se pridružuje i Cinema City, kao i ekipa filma Mali Budo! Pozivamo i Vas, kao i naše posetioce da se pridružite i pružite podršku programu promocije transplantacije i donacije organa, akciji Budi donor!Postani heroj, koja je pokrenuta na inicijativu Udruženja transplantiranih pacijenata Vojvodine Pan Transplant. Tokom tri dana festivala od petka 3. jula do nedelje 5. jula na štandu Pan Transplanta posetioci će moći da se obaveste o ovom programu i potpišu donorsku karticu. Konferencija za medije i uručivanje povelje Cinema City festivalu, kao i predstavnicima ekipe filma Mali Budo održaće se 4. jula od 18.30h u festivalskom centru.

KultTura jedan od projekata u okviru kandidature grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine predstaviće se na Cinema City festivalu na interesantan način kroz performans Flash Mob - Tribute to Michael Jackson.

Naše komšije su neizostavni deo ovogodišnjeg programa. Posetioci će moći tokom festivala da istraže Kinesku četvrt i upoznaju se sa našim komšijama među kojima su Manual muzej zaboravljenih umetnosti, Ronilački klub Danubius, Restoran Kukuriku, Društveni centar, Crveni petao, Biciklistički klub Novi Sad, Garage 021, kafana Macko i Baza. Svi oni upisanu su na Cinema City mapu i očekuju naše posetioce na druženju i upoznavanju.