20/05/2008 09:41

Povratak u Retrospektivi Živojina Pavlovića

SFRJ, 1966, 70 min
Režija: Živojin Pavlović
Uloge: Dušan Cvetković, Nikola Čobanović, Predrag Milinković, Snežana Lukić, Velimir Živojinović
Selekcija: Retrospektiva domaćeg autora

Nakon dva učešća u omnibusima i celovečernjeg debija Neprijatelj, kasniji kultni jugoslovenski i srpski reditelj Živojin Pavlović snimio je i prvi filmski nagoveštaj ozbiljnijeg stvaralačkog opusa. Crno-beli film Povratak iz 1966. godine, prati pokušaje bivšeg kriminalca i robijaša da se, nakon povratka iz kazneno-popravnog doma, rehabilituje i ponovo pronađe sebe u svojoj staroj sredini, koja je u međuvremenu za njega poprimila sasvim nov, izmenjen izgled, pravila i običaje.

Uskoro upada i u ozbiljniji sukob sa nekadašnjim prijateljima, koji nemaju razumevanja za njegova nastojanja da krene ispočetka, već žele i nastoje da ga uvuku u nove "stare" akcije, tj. kriminalne poduhvate. Sa druge strane, u priči je i njegova devojka, sa kojom želi da otpočne nov život u kome će biti pošten, vredan i odgovoran. Ali, sredina ne dozvoljava da se tako lako prevaziđu gresi iz prošlosti, pa zbog niza nesrećnih okolnosti, nesporazuma ili, jednostavno, zlehude sudbine, na samom kraju dolazi do tragedije.

Scenario ove socijalne drame i interesantne filmske priče, pomalo netipične za vreme posleratne obnove i dosezanja zacrtanih ideala, napisao je Branimir Tori Janković. Muziku je komponovao Dušan Radić, scenograf je bio Dragoljub Ivkov, a snimatelj Aleksandar Petković. Povratak je snimljen u produkciji "Avala filma", ali je iste godine i zabranjen za javno emitovanje odlukom cenzorske komisije Komunističke partije Jugoslavije.