01/09/2013 08:52

Poslednjeg dana festivala pogledaćete...

Poslednji dan festivala CINEMA CITY donosi pregršt kvalitetnih filmskih ostvarenja počevši s filmom DRAGAN WENDE – ZAPADNI BERLIN reditelja Dragana von Petrovica i Lene Miler. Ovaj urnebesni dokumentarni film koji je publika u Berlinu proglasila najsmešnijim filmom godine upoznaje nas sa Draganom i ostalim likovima s ex-yu prostora koji žale zbog pada Berlinskog zida. Njegovim padom, srušio se i njihov svetlucavi svet glamura. Od nekadašnjih vladara berlinskog noćnog života, postali su žrtve kapitalizma koje i dalje ne mogu da prežale svoju prošlost. Film će biti prikazan u 14 časova u Educons MSUV kino sali. Od 15:15 u sali 3 bioskopa Arena biće prikuazan film GDE JE NAĐA? čiji scenario i režiju potpisuju studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Iznenadan nestanak ove junakinje vodi njenog oca u potragu tokom koje će se on susreti s svetom tajni o kojem nije ni slutio da postoji. U 16 časova u Educons MSUV kino sali pogledaćemo film CUATRO! koji beleži godinu i po dana dugo putovanje po Americi benda Green Day tokom kojih oni stvaraju svoju trilogiju.


Sala 3 bioskopa Arena od 17:30
prikazuje još jedan sjajan film selekcije Planet Rock. U pitanju je film LEK PROTIV BOLOVA: PRIČA O MARKU SENDMENU koji istražuje značaj porodice u životu istoimenog muzičara, frontmena benda Morfin koji je bio i konfliktni čovek, ali i hvaljeni pevač, kompozitor i inovativni instrumentalista. Od 18 časova u Educons MSUV kino sali biće prikazan kultni film izuzetnog autora. Reč je o filmu TITO PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA čiju režiju potpisuje ovogodišnji dobitnik nagrade Ibis za doprinos svetskom filmu Želimir Žilnik. Ovaj film vodi nas u 1994. godinu kada se Tito, koga tumači Dragoljub Ljubičić Mićko, pojavljuje u različitim delovima grada što u prvi mah izaziva nevericu, ali i strastvene diskusije. Gotovo svi prihvataju igru, žale se na prošla vremena živote u Jugoslaviji kriveći Tita za sve. Nakon toga, biće prikazan film TVRĐAVA EVROPA koji u centru pažnje ima sudbinu jedne ruske porodice i njihov put ka Trstu. Tokom puta oni zapadaju u nevolje koje im onemogućavaju put ka Zapadu.


Svečana ceremonija zatvaranja tokom koje će biti upriličena dodela nagrada počeće u 20 časova u sali 5 bioskopa Arena Cineplex. Nakon dodele, publika će moći da uživa u projekciji filma BETINO PUTOVANJE u kome glumi proslavljena francuska glumica Katrin Denev.
Rediteljka Emanuel Berko je pisala ulogu upravo za ovu glumicu u kome pratimo Beti dok ostavlja svoj stari život. U isto vreme u Galeriji Matice srpske biće prikazan film MAŠINA PRED KOJOM SVE NESTAJE koji je reditelju Tinatinu Gurčianiju doneo nagradu za najboljeg reditelja na festivalu u Sandensu. Prikazan na najznačajnijim svetskim festivalima dokumentarnog filma ovo ostvarenje donosi priče s kastinga za film na kome mladi, želeći da budu obasjani svetlima reflektora, pokušavaju da pronađu svoje mesto pod suncem, svi tako različiti, a opet ujedinjeni u potrazi za srećom.


Sala 3 bioskopa Arene od 20:15 prikazuje film počasnog gosta festivala izraelskog reditelja Erana Riklisa SIRIJSKA MLADA. U filmu se srećemo s Monom kojoj je dan venčanja najgori u životu pošto zna da kada pređe granicu između Izraela i Sirije više nikad neće moći da se vrati svojoj porodici.

Od 21 čas u Educons MSUV kino sali počinje projekcija filmova iz selekcije CC Shorts, a u isto vreme, ali u okviru Amstel Open Air bioskopa, počinje projekcija filma VLADA koji govori o Vladi Divljanu, muzičaru koji je ranih devedesetih napustio rodni Beograd i započeo neobičan život (i)migranta. Nekada idol svoje generacije, u inostranstvu prerasta u zrelog kompozitora filmske muzike koji ipak voli da se vraća na muzičke bine širom bivše Jugoslavije. S kritičkom distancom u ovom filmu govoru o svojoj kreativnosti, svojoj zemlji i događajima koji su uticali na njegovu nepredvidivu sudbinu.

Sala 3 bioskopa Arena Cineplex od 22:30 prikazuje film PUSSY RIOT – PANK MOLITVA o tri pripadnice feminističkog benda Pussy Riot. Film otkriva ljudska lica iza prepoznatljivih šarenih fantomki. MOŽDA BUDE BUČNO još jedan je film selekcije Planet Rock počinje u 23 časa u Educons MSUV kino sali.

U istom terminu, ali na lokaciji Amstel Open Air počinje koncert Vlade Divljana i njegovog Letnjog Kino Big Benda. Ulaz na koncert kojim će se obeležiti kraj festivala je besplatan.