01/12/2011 12:14

Počinju šesti Dani srpske kulture u Hrvatskoj

Šesti Dani srpske kulture održaće se u nekoliko hrvatskih gradova i predstaviti najnovija dostignuća srpske kulture. U Zagrebu, Rijeci i Sisku, od 01. do 05. decembra, po šesti puta će se održati manifestacija Dani srpske kulture koja se sastoji od filmskog, pozorišnog, književnog i muzičkog programa.


U filmskom programu našlo se šest odličnih naslova, od kojih će čak pet imati svoju zagrebačku ili hrvatsku premijeru: „Šišanje“ Stevana Filipovića, omnibus „Oktobar“ grupe mladih autora, „Beli, beli svet“ Olega Novkovića, „Jesen u mojoj ulici“ Miloša Pušića i „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića, dok je šesti film višestruko nagrađeno ostvarenje „Tilva Roš“.

Na Danima srpske kulture biće predstavljen pobednik ovogodišnjeg festivala Cinema City, film „Tilva Roš“ mladog reditelja Nikole Ležaića, jedno od najnagrađivanijih novih filmskih ostvarenja, koje je nedavno Evropska filmska akademija nominovala za najbolje debitantsko ostvarenje.

Prikazan premijerno na ovogodišnjem festivalu Cinema City, omnibus „Oktobar" kroz sedam intimnih priča, predstavlja generacijski stav o Srbiji danas, prikazan na različite načine i kroz različite žanrove – od crne komedije do melodrame, od poetičnih portreta do socijalno angažovanog horora.

Film „Šišanje“ Stevana Filipovića, takođe prikazano na ovogodišnjem festivalu Cinema City u okviru selekcije Nacionalna klasa, posetiocima manifestacije Dani srpske kulture predstaviće priču o odrastanju, ljubavi i pogrešnim izborima glavnog junaka kog tumači Nikola Rakočević.

Premijerno prikazan i nagrađen na Cinema Cityju 2009, i to u nekoliko kategorija, film „Jesen u mojoj ulici“ Miloša Pušića takođe će biti predstavljen u okviru filmskog programa Dana srpske kulture.

Na manifestaciji će biti prikazana moderna tragedija Olega Novkovića, „Beli, beli svet“, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, film koji je na ovogodišnjem festivalu Cinema City dobio priznanje za najbolju režiju, žensku ulogu i originalnu muziku, kao i rediteljsku prvenac Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video“ koji je nastao po scenariju Srđana Dragojevića a govori o nezaboravnom podvigu mladih srpskih fudbalera u Urugvaju. 


Više informacija o manifestaciji Dani srpske kulture na sajtu www.kinoeuropa.hr.