18/02/2011 11:56

Počinje Nordijska panorama u Beogradu

Svečano otvaranje festivala Nordijska panorama održaće se danas, 18. februara, sa početkom u 19h u Dvorani kulturnog centra Beograda. Festival će otvoriti osnivač Katedre za skandinavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, prof. dr Ljubiša Rajić.


Direktorka Fimlkontakt Norda Karin Johanson-Meks (Karin Johansson-Mex) izabrala je za beogradsku Nordijsku panoramu 36 filmova koji će u Dvorani Kulturnog centra Beograda biti prikazivani od 18. do 22. februara u terminima od 19h i 21h a cena ulaznica je 200 dinara.

Festival Nordijska panorama održava se tradicionalno jednom godišnje, već 21 godinu, u nekom od pet skandinavskih gradova (Malme (Švedska), Rejkjavik (Island), Bergen (Norveška), Orhus (Danska) i Oulu (Finska)). Reč je o kinematografijama koje su u kategoriji kratkometražnih i dokumentarnih filmova osvojili sva najprestižnija filmska priznanja – Oskara, Zlatnu palmu, Zlatnog medveda, Zlatnog lava, nagradu Evropske filmske akademije…

Već sedmu godinu filmovi Nordijske panorame predstavljaju se sve uspešnije u Dvorani Kulturnog centra Beograda u saradnji sa osnivačem festivala na našoj teritoriji, fondacijom Balkankult. Detaljno o filmskom programu festivala možete se informisati ovde.