04/10/2011 11:58

Počinje festival animiranog filma „Balkanima”

Evropski festival animiranog filma „Balkanima", osmi po redu, počinje danas u Domu kulture Studentski grad. Tokom festivala koji traje do 8. oktobra biće prikazano 50 filmova iz 25 zemalja.

Selektori festivala, reditelj Miroslav Nikolić, autor dokumentarnih filmova Milan Milosavljević i animatorka Jelena Bešir, odabrali su 50 animiranih ostvarenja. od 400 pristiglih filmova iz 30 zemalja.

Filmovi će biti prikazani u okviru pet takmičarskih programa, a najbolji će izabrati međunarodni žiri u sastavu: profesor na Ruskom državnom institutu za kinematografiju, na odeljenju za animaciju, Natalija Dabiža, animator iz Mađarske Aleksej Aleksejev i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Rastko Ćirić.

Studentski takmičarski program obuhvatiće još 28 filmova u individualnoj konkurenciji, kao i filmove 10 evropskih škola animacije.

Tokom festivala predstaviće se škole animacije iz Velike Britanije, Italije, Izraela, Belgije, Češke, Slovačke, Francuske, kao i dve domaće iz Vranja i Jagodine, i Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda. U fokusu ovogodišnjeg festivala biće makedonska animacija.

Panorama evropskog filma predstaviće 28 filmova, a biće prikazano i šest ostvarenja nominovanih za evropsku nagradu za animaciju "Cartoon d'Or 2011". O programu možete se više informisati na zvaničnom sajtu festivala