18/06/2012 18:24

Počinje Cinema Now Live Academy program

Treći dan festivala Cinema City obeležava početak Cinema Now Live Academy programa. Cinema Now Live Academy 18. juna ponudiće publici Festivala neprocenjiva master-klas predavanja troje izuzetno interesantnih filmskih profesionalaca. U maloj sali Pozorišta mladih od 16h, Laurence Herszberg, direktorka poznate kinoteke grada Pariza - Forum des Images, podeliće nesebično sa svima zainteresovanima njeno tumačenje stanja sveta i stanja filma, odnosno njeno tumačenje Filma kao putovanja na kojem upoznajemo svet i različite kulture.


Na istoj lokaciji od 18h časova publici će se obratiti sada već kultni slovenački reditelj Jan Cvitkovič sa predavanjem pod nazivom „O kuvanju, poeziji, hipnozi i filmu”. Cvitkovič će govoriti o tome kako iz njegove perspektive nastaje film, kako se pojavljuju slike i prizori. O ulozi "prevodioca" između autorove ili kolektivne podsvesti i filmskog platna. O pisanju, kuvanju, hipnozi, vozovima...

Za završnicu prvog dana debitantskog Cinema Now Live Academy programa ostavili smo izlaganje specijalnog gosta ovogodišnjeg izdanja festivala, Andreasa Drezena. Nakon emitovanja filma „Zaustavljen na putu“ koji se prikazuje od 20h u sali 3 Arena Cineplexa, sa kojim je osvojio glavnu nagradu na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, nemački reditelj u okviru master-klas predavanja na temi filmske režije otkriće tajne pomoću kojih je uspeo da zasluži titulu jednog od najboljih evropskih reditelja i kako uspeva u da filmskom svetu crvenih tepih nametne svoje teme i svoje "male" filmove sa velikim srcem.