18/11/2011 17:42

Počelo snimanje filma "Falsifikator" Gorana Markovića

Poznati reditelj i scenarista Goran Marković najavio je da će njegov novi film "Falsifikator", čije je snimanje počelo 17. novembra, biti crna komedija. "Danas je prvi dan, počelo je prilično mirno i rutinski", izjavio je reditelj u studiju "Cepter" na Novom Beogradu. On je dodao da filmska ekipa "ima dosta dobre uslove" i da će "probati da napravi nešto što bi moglo da bude dobro", prenosi Tanjug. Na pitanje o žanru odgovorio je da je "Falsifikator" zamišljen kao "neka vrsta crne komedije".


"Suština priče je u tome da se prati lični pad jednog falsifikatora koji se poklapa sa padom jedne zemlje koja se zove Jugoslavija. Te dve linije se prepliću i to je ideja ovog filma", obrazložio je Marković. Tekst je nastao po njegovoj istoimenoj drami koja se sa uspehom igra u Beogradskom dramskom pozorištu, a saradnik na scenariju je Tihomir Stanić, tumač glavne uloge i u predstavi i na filmu. Što se tiče planova za premijeru, Marković je izjavio da se to još ne zna, pretpostavlja se da će film biti završen pre jeseni naredne godine. 

Glavni junak priče je Anđelko, direktor osnovne škole u malom mestu u Bosanskoj Krajini koji vodi skroman i naoko skladan porodični život, cenjen je od sugrađana i voljen od prijatelja. Anđelko, međutim, ima jednu krupnu manu. On godinama falsifikuje školske diplome, bez ikakve nadoknade, iz čistog čovekoljublja i naivnog uverenja da se radi o gestu dobročinstva kojim utire put nečijoj sreći i blagostanju. Međutim, najbolji prijatelj ga odaje policiji i on, na vreme upozoren, započinje ilegalni život.

Posle spektakularnog hapšenja završava u ozloglašenom zeničkom zatvoru. Društvo su mu ubice, okoreli kriminalci, politički zatvorenici i čuvari batinaši. Iz zatvora izlazi posle dve godine, potpuno izmenjen. Filmska produkcija "Drina film" iz Beograda i "Balkan film" iz Kozarske Dubice realizuju ovaj projekta uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Glavne muške u filmu pored Tihomira Stanića igraju i Sergej Trifunović, Dragan Petrović Pele, Dražen Petrović i Momo Pićurić. Glavnu žensku ulogu, Anđelkovu suprugu igra Branka Katić, koja će se krajem meseca pridružiti pretežno muškoj filmskoj ekipi. Učestvuju i Bogdan Diklić, Jernej Šugman, Emir Hadžihafizbegović, Nataša Marković, Janez Škof, Boris Komnenić i drugi.

Direktor fotografije je Dušan Joksimović, kostimograf Ljiljana Petrović. Koproducenti su Radio-televizija Republike Srpske, "Aatalanta" iz Slovenije i "3&4 Films" iz Francuske.

Posetioci festivala Cinema City bili su u prilici da 2009. u okviru selekcije Nacionalna klasa pogledaju višestruko nagrađen film "Turneja" reditelja Gorana Markovića, koji je 2008. bio i srpski kandidat nominovan za Oskara u kategoriji igranih filmova izvan engleskog govornog područja.