08/02/2013 11:14

Počelo 63. Berlinale

Jedan od najuglednijih svetskih filmskih festivala, 63. Berlinale, u četvrtak uveče otvoren je projekcijom Vong Kar-Vajevog ''Velikog majstora''. Beogradska publika film će videti na Festu, ali on neće ući u trku za nagrade Berlinala pošto reditelj predsedava ovogodišnjim žirijem.

"Mnogi nazivaju "Velikog majstora" kung-fu filmom i pitaju me da li je ovo moj prvi film o ovoj veštini? Ja kažem da je i više od toga - ovo je film koji govori o ljudima i njihovom kodeksu časti. Kakve su njihove vrednosti i filozofije. Smatram da je ovo novo poglavlje u ovom žanru i nadam se da će publici doneti drugačiji pogled na borilačke veštine, kung fu i kineski narod," smatra proslavljeni reditelj.


Ovaj film se neće takmičiti, ali u trci za prestižna prizanja naći će se ostvarenja poput "Obećane zemlje" Gasa Van Santa, "Neželjeni efekti" Stivena Sodeberga i mnogi drugi. Iz našeg regiona selektori programa su svoj izbor usmerili na film "Kalin" Petera Necera iz Rumunije i "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića iz BiH.

Na Međunarodnom festivalu u Berlinu, takođe će se naći i četiri filma srpskih autora. Jedini koji će se takmičiti u selekciji 27 filmova iz 20 zemalja je dokumentarac Ivane Todorović ''Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka''.

Film Srdana Golubovića ''Krugovi'', koji je na ovogodišnjem Sandens festivalu nagradjen za umetničku viziju 11. februara imaće svoju evropsku premijeru na Berlinalu u programu ''Forum''.

U programu ''Generacija 14+'' u selekciji kratkih filmova publici predstaviće se i kratki animirani film ''Rabbitland'' autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, dok će u sekciji ''Prošireno'' biti prikazan dugometražni film Marte Popivode ''Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo''. Berlinale traje do 17. februara.

(izvor: B92)