07/11/2014 14:48

Počasni Oskar za slavnog Mijazakija

Japanski majstor animacije, koji je 2003. osvojio Oskara sa filmom "Začarani grad", dobitnik je specijalnog priznanja Američke filmske akademije koje će mu biti uručeno u subotu na dodeli nagrada Guvernera. Uz njega će počasnog Oskara dobiti i glumica Morin O'Hara, scenarista Žan-Klod Karijer i pevač Hari Belafonte.

"Čast mi je primiti ovu nagradu", izjavio je Mijazaki, priznajući, međutim, da se jedino ne raduje putu do Sjedinjenih Američkih Država.

"Biće to pomalo dosadno putovanje", naveo je on, dodajući da više voli da crta, piše i ispreda priče, iako mu je fizički sve teže da to radi u dugometražnom formatu.

On je objasnio da mu je postalo jako teško da se tako dugo koncentriše, te da je vreme da to prepusti novim generacijama.

Mijazaki namerava da se u budućnosti posveti kratkim animiranim ostvarenjima koja će biti prikazana u Muzeju Gibli koji je osmislio i osnovao u Japanu.

"Jedna od dobrih stvari u pravljenju kratkih filmova je to što ne morate da brinete o finansijskom uspehu. Ljudi koji dolaze u muzej su primorani da ih gledaju kada uđu u mali bioskop koji se tu nalazi. A čak i ako je pomalo dosadan, odgledaće ga do kraja i neće zbog toga praviti gužvu", naveo je slavni reditelj, poznat i po filmovima "Vetar se diže" (2013), "Leteći dvorac" (2005), "Ponjo" (2008) i "Princeza Mononoke (1997).

Best Replica Watches https://www.besttime.me


Izvor: b92