16/04/2009 07:49

Pobednik Up to 10.000 Bucks 2008.

intervju

Nagradu za najbolji film prošle godine na Festivalu filma i medija Cinema City u okviru selekcije Up to 10.000 Bucks osvojilo je delo Miloša Pušića pod nazivom Uspavanka za dečaka. Kroz razgovor sa mladim i uspešnim režiserom otkrili smo kakvu ulogu filmski festivali imaju u afirmaciji filmske umetnosti, potom koliko mogu biti značajni učešće i pobeda na festivalu za karijere mladih umetnika… Reditelj Pušić je najavio i premijeru svog prvog dugometražnog filma.

-Vaš film „Uspavanka za dečaka“ osvojio je nagradu za najbolji film u okviru selekcije Up to 10.000 Bucks na prošlogodišnjem Festivalu filma i medija Cinema City. U okviru selekcije bilo je prikazano 28 filmova iz različitih zemalja sveta. Šta je, po Vašem mišljenju, bio ključan razlog pobede Vašeg filma?

Pre svega ne mogu da pricam previse o tome, pogledao sam samo par filmova iz te selekcije. Svakako mislim da pitate pogrešnog čoveka, verovatno je ovo pitanje na koje bi žiri znao odgovor bolje. Pretpostavljam da im se fim dopao više nego neki drugi u konkurenciji...

-Koja pozitivna iskustva sa festivala filma Cinema City i učešća u takmičarskoj selekciji Up to 10.000 Bucks biste posebno izdvojili, i da li preporučujete mladim rediteljima da se prijave na Up to 10.000 Bucks konkurs?

Apsolutno preporučujem mladim autorima da se prijave na konkurs, takođe mislim da bi trebalo pozvati sve filmske škole da učestvuju – većina studentskih filmova ne prelazi taj budžet. Pored toga što imaju šansu da im film bude predstavljen, mladi autori mogu da se povežu i upoznaju sa kolegama i eventualno uspostave saradnju...

-Da li su učešće i pobeda uticali na Vašu dalju karijeru?

Mislim da jesu, tome je svakako doprinela dobra medijska kampanja koju vodi festival. Pobeda na festivalu je donekle sigurno pomogla i snimanju novog dugometražnog filma.

-Da li trenutno radite na nekom novom filmu, ili imate neko novo ostvarenje u planu?

Upravo smo završili montažu mog prvog dugometražnog filma „Jesen u mojoj ulici“. Nadam se da će premijera biti uskoro. Trailer i više podataka o filmu možete pogledati na www.jesenumojojulici.com.

-Smatrate li da filmski festivali doprinose razvoju filmske umetnosti, i na koji način?

Doprinose razvoju filmske umetnosti, ali u Srbiji to traje veoma kratko. Možda desetak dana koliko traje festival. Posle toga sve utihne i krene po starom. Čak se može reći da filmovi žive jedino na festivalima, osim možda nekih velikih državnih projekata. Iz toga proizilazi da festivali postaju takoreći neophodan događaj.

-Kakvo je Vaše viđenje Festivala filma i medija Cinema City u odnosu na druge evropske i svetske festivale?

Ovo je mlad festival, sa dobrim namerama i perspektivom, čini mi se da mu je potrebno još preciznije pozicioniranje u regionu kao i nešto strožija selekcija u određenim programima. To bi ga učinilo još konkurentnijim u odnosu na druge festivale. Svakako mislim da ga treba podržati i iz godine u godinu činiti sve boljim. Žao mi je što traje samo desetak dana – jer je to sada jedini period u godini kada rade bioskopi u Novom Sadu.

-Da li ste prošle godine uspeli da ispratite i filmske programe drugih selekcija? Ukoliko jeste, koji film ili selekcija su ostavili na Vas najveći utisak?

Nisam propratio ceo program jer sam pripremao svoj igrani film ali Izuzetno mi je drago što sam prvi put mogao da vidim filmove Ž. Pavlovića na velikom ekranu... Retrospektive autora su veoma važne jer mogu da podsete ili iznova upoznaju ljude sa sjajnim, skoro zaboravljenim autorima i filmovima ove zemlje. Takođe uspeo sam da pogledam „Balast“ i „Let the right one in“, dva odlična filma.