27/06/2008 14:53

Pobednik festivala Cinema City u bioskopu Balkan

Dobitnik Grand prix-ja festivala Cinema City, film Balast (Ballast), američkog reditelja Lensa Hamera (Lance Hammer) biće prikazan u dve besplatne projekcije u bioskopu Balkan u Beogradu u petak 27. juna i u subotu 28. juna u 20h. Film Balast takmičio se u Novom Sadu u okviru internacionalne selekcije Exit Point, a dobio je nagrade za najbolju režiju i najbolju fotografiju na ovogodišnjem Sandens festivalu.

Lens Hamer, po prvi put u ulozi reditelja, uspeo je da kroz svoj film pokaže autentičan izraz sa osećajem za opisivanje međuljudskih odnosa i moćnom filmskom vizijom socijalno-realnog, tako da je film nakon Sandensa bio u konkurenciji za „Zlatnog medveda” u Berlinu.

Arhitekta po zanimanju, koji je ranije radio specijalne efekte za filmove Betmen i Robin i Betmen zauvek, ideju za film Balast predstavio je 2004. na berlinskom Talent campusu. Njegova nominacija za glavnu nagradu, četiri godine kasnije, u Berlinu je dočekana sa velikim oduševljenjem. Reditelj je publici u Novom Sadu otkrio da je, da bi snimio svoj prvi film prodao kuću koju je imao u svom vlasništvu. „Autor u film ulaže sebe i odatle kreće sve ostalo. Zato je pravljenje filmova umetnost, a ne industrija“, rekao je Hamer.

Balast kroz svaki fragment filma govori promišljeno, umetnički i odmereno o ljudima koji su opterećeni teškim emotivnim iskustvima i specifičnom lokalnom atmosferom. Izuzetna glumačka izvođenja u filmu, nastala su kao rezultat saradnje sa lokalnim neprofesionalnim glumcima, stanovništvom opštine Misisipi Delta, u kome se radnja filma dešava.

Lens Hamer, koji je bio gost festivala Cinema City u Novom Sadu, odlučio je da polovinu nagrade od 15 000 dolara pokloni SOS Dečijem selu „Dr. Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici. „Uveren sam da je vrednost, a možda i merilo umetnosti njena sposobnost da zacele duhovne rane. I dok, nadam se, Balast na momente doseže taj potencijal, Sos Dečije Selo očigledno izvodi taj poduhvat svakog dana“, poručio je reditelj u pismu kojim se zahvalio na nagradi.