13/12/2010 10:55

Pobednici 51. festivala u Solunu

Film „Zaobilaznica“ (Outbound) rumunskog reditelja Bogdana Georga Apetrija dobitnik je Zlatnog Aleksandra na 51. festivalu u Solunu. „Zaobilaznica“ je priča o mladoj ženi puštenoj iz zatvora na jedan dan kako bi prisustvovala majčinoj sahrani. Na svoj jedini dan slobode glavna junakinja se sreće sa bratom i netrpeljivom snajom, bivšim ljubavnikom koji je njihovo zajedničko dete smestio u sirotište i sa sinom koji je već krenuo majčinim putem u svet kriminala. Glavnoj glumici Ani Ularu je za lik Matilde pripala nagrada žirija za najbolju žensku ulogu. Film je takođe i dobitnik nagrade Asocijacije grčkih filmskih kritičara.


Specijalnu nagradu žirija 51. Soluna - Srebrnog Aleksandra vrednog 10.000 evra, dobio je grčki film “Atenberg” (Attenberg) rediteljke Atine Rejčel Cangari (Athina Rachel Tsangari), dok je Bronzani Aleksandar - nagrada za originalnost i inovaciju koja je vredna 5.000 evra, dodeljena filmu “Žan Žentil” (Jean Gentil) Laure Amelije Guzman (Laura Amelie Guzman) i Izaela Kardenasa (Israel Cerdenas), koji je nastao u koprodukciji Meksika, Dominikanske Republike i Nemačke.

Pored filma „Zaobilaznica” trijumfovao je još jedan rumunski debitantski film – u pitanju je drama „Sutra” (Morgen) Marijana Krisana (Marian Crisan). Film govori o dvojici imigranata, koji iako ne pričaju istim jezikom, ostvaruju iskrenu komunikaciju i duboku ljudsku vezu. Glavnim glumcima ovog ostvarenja, Andrašu Hačaziju (Andras Hathazi) i Jilmazu Jalcinu (Yilmaz Yalcin), ravnopravno je pripala nagrada za najbolju mušku ulogu. Tom filmu pripala je i nagrada međunarodnog žirija kritike FIPRESCI, kojim je predsedavala Anika Gustafson (Anikka Gustaffson) iz Švedske, a među članovima je bila i Dubravka Lakić, novinarka „Politike” i selektorka internacionalnog programa i član programskog saveta festivala Cinema City.

U programu “Balkanski pregled” nagrada je pripala filmu “Cirkus Columbia” oskarovca Danisa Tanovića iz Bosne i Hercegovine. U okviru ovog programa prikazano je 15 filmova, među kojima su i bila i dva iz Srbije - “Tilva Roš” Nikole Ležaića i “Beli, beli svet” Olega Novkovića, kao i “Majka asfalta” Dalibora Matanića iz Hrvatske. Hrvatska je bila i u posebnom fokusu 51. Soluna kroz program posvećen zagrebačkoj školi animacije, u čijem je fokusu bio Borivoj Bordo Dovniković.

Međunarodni filmski festiva u Solunu je trajao od 3. do 12. decembra. 2010. godine.