22/11/2010 12:15

Pobednici 4. Animanime

Četvrti Međunarodni festival animacije, Animanima 2010, završen je 20. novembra. Gran pri festivala, nagrada "Zlatni štift", uz novčani iznos od 1.000 evra, pripali su francuskom stvaraocu Filipu Gramatikopulosu za film "Stomaci" (Les ventres), uz obrazloženje da je "umetnički koherentan, inventivno režiran, sa dobrom animiranom koreografijom i izvanrednim grafičkim izrazom".


Drugi nagradu, "Srebrni štift" dobili su Klaudius Djentineta i Frank Braun, koji su se predstavili filmom "Spavanje" (Schlaf), "uzbudljivim spojem trivijalnog zvuka i inventivne animacije", a treća nagrada "Bronzani štift" dodeljena je Kristobalu Leoneu i Nini Verle (Holandija) za film "Manja soba" (Kleinere Raum) za "poetično korišćenje dečije mašte, delikatnih psiholoških prostora i uzudljivo gradjenje animiranih skulptura".

Za takmičarski program 4. Međunarodnog festivala animacije Animanima 2010 prijavljeno je 202 filma iz 33 zemlje. Selekciona komisija je u Takmičarski program uvrstila 72 animirana ostvarenja i još 50 u program filmova van konkurencije, Panoramu. Organizator "Animanime 2010" bio je Dom kulture u Čačku, a pokrovitelji Ministarstvo za kulturu i Skupština grada domaćina.