22/09/2010 09:55

„Plavi voz“ u bioskopima

Domaći film „Plavi voz“ reditelja Janka Baljka, koji je premijerno prikazan na festivalu Cinema City, imaće svoju bioskopsku premijeru večeras u Sava centru, nakon čega će se film naći na redovnom repertoaru u bioskopima.

Priča filma dešava se tokom sedam dana, u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma.

Vojislav i Anica, drug i drugarica iz razreda, zaljubljeni su jedno u drugo. Slučajno uključuju razglas dok vode ljubav, na dan Titove smrti, i prekidaju program koji je emitovan u školi povodom najtragičnijeg događaja u tadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj događaj povešće ih u igru osvete, ljubomore i strasti, koja se neće završiti ni godinama nakon ovog događaja.

Glumačka podela u filmu afirmiše potpuno novu generaciju glumaca u glavnim ulogama, a mnogi među njima se po prvi put pojavljuju na filmu. Glavne uloge igraju Sanja Popović i Ljubomir Bulajić, a zapažene role ostvarili su mladi glumci Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić, Suzana Lukić, Tinja Došen, Jelena Bosanac, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić i Sani Meha. U filmu igraju i Lena Bogdanović u ulozi direktorke škole, Nebojša Milovanović koji igra profesora marksizma, Aleksandar Đurica u ulozi policijskog inspektora i glumački bard Goran Sultanović kao pukovnik Krsmanović.