11/05/2009 18:34

Planet Terror na RTS-u

Danas, 11.05, sa početkom od 22 časa na programu RTS-a, u okviru ciklusa filmova koji su obeležili filmski program festivala Cinema City 2008, možete pogledati drugi deo atraktivnog Grindhouse projekta pod nazivom „Planeta terora“ (Planet Terror) reditelja Roberta Rodrigeza (Robert Rodriguez).

„Planeta terora“ jeste reminescencija žanra nekada vrlo popularnih horor-filmova o zombijima. Zajedno sa Tarantinovim filmom "Otporan na smrt" (Death Proof), čini popularni filmski duo koji se krije pod imenom Grindhouse. Nastali su sa ciljem da reprodukuju doživljaj i iskustvo gledanja filmova u američkim “grindhouse” bioskopima.

Grindhouse je oznaka za kontinuiran program projekcija filmova B-kategorije, koji se najčešće sastojao od dva ili tri igrana filma. Većina tih filmova su niskobudzetna ostvarenja, pravljena prvenstveno za drive-in bioskope. Filmovi ”grindhouse” kategorije obeležili su period ’60. i ’70. godina. Bili su markirani pričama koje su obrađivali, a koje su se svodile na eksplicitne scene seksa, nasilja, bizarnih i perverznih zapleta, i sličnih tabu sadržaja. Interesovanje za ”grindhouse” filmsku eru i dalje je vrlo intezivno, što pokazuje rediteljski rad Rodrigeza i Tarantina na grindhouse-projektu, koji čine Rodrigezov "Planeta terora" i Tarantinov "Otporan na smrt".