16/05/2009 08:02

"Planet Rock" predstavlja najbolje muzičke filmove

Filmski spektakl, na velikim platnima bioskopskih arena na otvorenom festivala Cinema City, predstaviće selekcija „Planet Rock“. Muzički film je prethodnih godina doživeo ekspanziju, i na filmskoj traci zabeležene su priče o muzičkim zvezdama, čuvenim festivalima i legendarnim bendovima, čije uzbudljive biografije i karijere izazivaju veliku pažnju javnosti, a neka od najboljih ostvarenja biće prikazana od 6. do 14. juna u Novom Sadu.

Nakon Glastonberija, publika festivala Cinema City biće u prilici da zaviri u uzavrelu atmosferu još jednog od najvećih muzičkih festivala „Roskilde“, u istoimenom filmu koji je režirao danski reditelj Ulrik Vivel. Film „Depeche Mode 101“ predstavlja putovanje iz snova grupe fanova koja je putovala sa bendom na njihovoj čuvenoj turneji 1989. godine. Cinema City će prikazati i dokumentarni film „EKV – Kao da je bilo nekad“, Dušana Vesića, potresano svedočanstvo o umetnosti, životu i smrti generacije koja je obeležila muziku jedne države i jednog vremena.

Dokumentarni film „The Clash : Zapadni put do sveta”, zabeležio je osvrt članova kultnog benda, petnaest godina nakon rastanka, na njihovu sedmogodišnju karijeru kojom su obeležili rok muziku. Još jedno ostvarenje vodi na putovanje kroz muzičku istoriju. „Pank: Stav“ u režiji Dona Letsa, kroz priču savremenih i sada već legendarnih predstavnika popularne kulture, otkriva originalan pogled na pank pokret, kombinujući intervjue i poznate arhivske nastupe.

Cinema City predstavlja i nezaboravni dokumentarni film „Hevi metal u Bagdadu“ priču o izazovima jedinog iračkog hevi metal benda, koji u ratom razrušenom gradu, pod bombama, pokušava da normalno stvara i funkcioniše. Ljubitelji zvuka francuskog dua „Justice“ imaće priliku da vide impresivan dokumentarac sa njihove američke turneje 2008. godine pod nazivom „Justice: Kroz svemir“.