31/08/2013 14:15

Pet ostvarenja Nacionalne klase biće prikazano danas na Cinema City festivalu

Kad svane dan @ 15:00 - Arena Cineplex - sala 5

“Kad svane dan” je priča o penzionisanom profesoru muzike Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Na mestu gde je nekada bio nacistički logor u Drugom svetskom ratu, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isak Vajs. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Vajsovi koji su ga pre nego što su odvedeni u logor, dali na čuvanje prijateljima, porodici Brankov. U kutiji je i nedovršena muzička partitura, pod nazivom “Kad svane dan”, koju je komponovao logoraš Isak Vajs.

Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu profesor Miša traga i za malo poznatom istinom o logoru na Starom sajmištu, jednim od najstrašnijih nacističkih stratišta u samom srcu današnjeg Beograda…


Falsifikator @ 17:30 - Arena Cineplex - sala 5

Naša priča se odigrava se krajem šezdesetih godina prošlog veka. To je vreme kraha ideala o pravednijem i poštenijem životu koje su studenti širom sveta istakli u velikoj pobuni 1968. godine i početak kraja jedne isto tako velike iluzije koja se zvala Jugoslavija.

Anđelko je direktor osnovne škole u malom bosanskom mestu Dubica. Veruje u Jugoslaviju i obožava njenog vođu Josipa Broza Tita. Anđelko, međutim, ima jednu krupnu manu: on je falsifikator, pravi lažne školske diplome. Ne čini to iz koristoljublja već zato što je ubeđeni filantrop...

Gde je Nađa? @ 20:00 - Arena Cineplex - sala 5

Nađa, osmanaestogodišnja devojka, nestala je bez traga ne dajući prethodno nikakvu najavu da bi to mogla uraditi. Njen otac, Svetozar kreće u potragu za njom bez pretpostavke gde bi mogao da je pronađe. U toj potrazi on otkriva svet u kojem njegova ćerka provodi vreme, za koji on sam nije imao pojma da postoji, kao i naličje odrastanja u velikom gradu.

Artiljero @ 22:30 - Arena Cineplex - sala 5


Mali je odrastao uz priče o uspesima Zvezde, a sa sam nikada nije okusio radost velike pobede.

Nedostaje mu neko na koga bi se ugledao. Upoznaje Anu kojoj na poseban način svetlucaju oči. Ana od života očekuje značajan događaj, ali se sve uvek pretvori u rutinu. Za događaj je zadužen Mali. U poverenju joj otkriva plan povratka svog heroja iz detinjstva - Nemanje Vidića. Ani sve deluje naivno, ali korak po korak ona prestaje sa pitanjima i sledi strast svog dečka. Slično se ponaša i okruženje. I cinici postaju ubeđeni u uspeh te fiks ideje. I stariji brat, bivši vođa navijača i komšiluk i tribina... I odjednom, jureći za kapitenom Mančester Junajteda, Mali sam postaje heroj. Ana sve snima mobilnim telefonom i forsira srećan kraj.


Skidanje @ 23:00 -  Amstel Open Air

Radnja filma "S/Kidanje" prati troje mladih junaka različitog socijalnog statusa, opsednutih ljubavlju prema pogrešnoj osobi. Tokom jednog dana i noći, nakon niza tragikomičnih, ponekad i apsurdnih situacija kroz koje prolaze, njihovi putevi se ukrštaju. U fanatičnoj potrazi za predmetom svoje opsesije, sve troje završavaju u sumnjivom noćnom klubu u poslednjem pokušaju da ostvare svoje snove. Skidanje je film o potrebi za ispunjenjem, bez obzira na posledice. Ovaj film je posvećen svim zaljubljenim osobama i svima koji su zbog toga neshvaćeni. ,,S/Kidanje'' brani njihovo dostojanstvo. Do kraja. Uprkos svemu.