25/05/2008 19:21

Peđina filmska kolekcija

Petar Protić (1967) Peđa, bibliotekar iz Novog Sada, počeo je da sakuplja filmove 1987. godine, još kao student jugoslovenske književnosti. Godinu dana kasnije štampao je kataloge svoje kolekcije i razvio unosan posao presnimavanja filmova ljubiteljima, kolekcionarima i video klubovima. Zahvaljujući činjenjici da su početkom devedesetih godina police videoteka bile popunjene isključivo filmskim hitovima prolazne umetničke vrednosti, preduzimljivi videotekari su u ovoj kolekciji pronašli alternativu, dela istinske i neprolazne kinematografske vrednosti.

Devedesetih godina ovakvo tržište i interesovanje za kvalitetan film suženi su do uništenja i odumiranja, te je Peđa filmove ustupao Novosađanima u studiju 24, foajeu Srpskog narodnog pozorišta i kasnije u knjižari Prostor, ali je ubrzo razočaran, pošto ljudi nisu umeli da cene njegov trud i nemarno su se ponašali prema pozajmljenim kasetama. Zbog toga je svoju kolekciju zatvorio za javnost 1996. godine.

Filmove iz kolekcije ponovo je ustupio tek pet godina kasnije, mladim entuzijastima okupljenim organizovanjem muzičkog festivala «Exit». Tokom prve i druge godine festivala, na platou ispred slikarskih ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi, prikazani su filmovi Čaplina, Kurosave, Vendersa, Vudija Alena, Fazbindera i kultni «Mačak Fric» Ralfa Bakšija.

Ciklusima i filmskim večerima u Centru za nove medije «Kuda» (2003. i 2004), a od 2004. Peđinom filmskom školom, svakog petka u Art klinici ovaj kino entuzijasta se trudi da sačuva kosmopolitsku, duhovnu i naravno – kinematografsku svest modernih sugrađana i dobronamernih gostiju. Filmske projekcije su besplatne, svako je dobrodošao, a «profesor» raspoložen za pitanja i razgovor.