29/10/2012 15:29

"Parada" nagrađena i u Rimu

Film "Parada" reditelja Srđana Dragojevića proglašen je sinoć za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu MedFilm u Rimu.  Žiri je u obrazloženju naveo da je ovaj film "originalan prikaz ukrštanja civilizacija i kultura na prostoru bivše Jugoslavije", kao i da pokazuje da se "kroz ironiju" mogu "prevazići predrasude", prenela je agencija Ansa.

Festival MedFilm je ove godine održan 18. put, a inače okuplja ostvarenja mediteranske kinematografije.

Film prati grupu gej aktivista koji pokušavaju da organizuju Paradu ponosa u Beogradu. Kada policija odbije da obezbeđuje skup, oni se obraćaju Limunu (Nikola Kojo), vlasniku agencije za obezbeđenje i ratnom veteranu. Pošto u Beogradu ne može da skupi ekipu za zaštitu gej parade, Limun odlučuje da „ekipu“ formira u regionu.

Limun i vođa gej aktivista Radmilo (Miloš Samolov) kreću na put po zemljama regiona u kojima je Limun ratovao tokom devedesetih. Na listi su njegovi neprijatelji protiv kojih se borio, ali sa kojima je u to turbulentno vreme i trgovao - Roko, hrvatski ratni veteran (Goran Navojec), Halil - sitan kriminalac iz Bosne (Dejan Aćimović) i Azem, Albanac sa Kosova (Toni Mihajlovski).

U filmu igraju Nikola Kojo, Miloš Samolov, Goran Jevtić, Hristina Popović, Goran Navojec, Dejan Aćimović, Toni Mihajlovski, Nataša Marković, Mladen Adrejević, Relja Popović, Radoslav Milenković, Anita Mančić, Branimir Popović...

"Parada" je prikazana na ovogodišnjem festivalu Cinema City, kada je film osvojio nagradu publike.